Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka obiboka to pyszna propozycja będąca połączeniem makaronu, świeżych warzyw i kremowego sosu majonezowo-jogurtowego. Nie mogło też zabraknąć solidnego kawałka mięsa. Ale dlaczego nazywa się obiboka? Tworząc jedno danie, możesz z powodzeniem zjeść je na śniadanie, obiad i kolację! Serio, ta sałatka sprawdza się zawsze, o każdej porze dnia czy nocy. Dodatkowo jest stosunkowo szybka w przygotowaniu i niesamowicie prosta. Wystarczy kwadrans! Z powodzeniem możesz także zmodyfikować sałatkę, dodając do niej warzywa zalegające w twojej lodówce.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1468
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1468
Składniki
Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przelej obficie zimną wodą. Odstaw na chwilę, by woda całkowicie odciekła, co jakiś czas mieszając makaron ręką, by się nie skleił.
Szynkę pokrój w średniej wielkości kostkę. Oba rodzaje papryki pokrój w kostkę, podobnie jak ogórka szklarniowego. Wszystkie składniki przenieś do miski sałatkowej. Dodaj siekaną natkę pietruszki.
W niewielkiej miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Przygotowanym sosem zalej składniki sałatki obiboka.
Całość dobrze wymieszaj, przykryj miskę folią spożywczą. Wstaw sałatkę do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Podawaj na zimno. Przechowuj w szczelnym pojemniku, w lodówce. Spożyć w ciągu 3 dni.