Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka ogórkowa po japońsku

Sałatka ogórkowa po japońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 575 Ocena: 11563

Dodano:

Odsłon: 2938

Z glonami i z sezamem

Składniki

  • ogórek długi - pół- proporcje dla dwóch osób
  • płat glonów nori 1 szt
  • Sezam 1 łyżka podprazonego sezamu
  • ocet ryżowy 1 łyżka- może być jabłkowy lub winny
  • olej sezamowy 1 łyżka- może być rzepakowy
  • sól i cukier po małej sczypcie
  • chili według usnania
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sałatka jest prosta i trafia smakiem w polskie gusta. Składniki można używać dowolnie, a glony nadają ogórkom ciekawy smak.

  2. Ogórka pokroiłam wzdłuż obieraczką do warzyw- można też na cienkiej mandolinie.
    Glony pokroiłam nożyczkami do ziół na cienkie paski, można użyć zwykłych nożyczek- ale zajmuje to więcej czasu.

  3. Ogórki skropiłam octem ryżowym i olejem sezamowym, posypałam podprażonym sezamem i chili, na koniec doprawiłam solą i cukrem.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (34)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń