Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słynna rosyjska sałatka Olivier, która swoją nazwę zawdzięcza twórcy Lucianowi Olivierowi. Chociaż pierwotna receptura z 1860 roku znacznie odbiega od obecnej wersji sałatki, jej smak nadal jest zaliczany do niepowtarzalnych i jest chętnie przygotowywana w różnych zakątkach świata. Z czasem wytworne składniki tj.: języki cielęce, kawior i kapary zostały zastąpione popularnymi, łatwo dostępnymi produktami. Sałatka Olivier nieodzownie kojarzy się ze świętami, ale warto przygotować ją również w ciągu roku bez większej okazji.
Polecam.
Odsłon: 558
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 133
Ciasto ziemniaczane z dodatkiem warzyw i fileta z kurczaka to świetne danie o...
Odsłon: 316
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 122
Polecam.
Odsłon: 558
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 133
Ciasto ziemniaczane z dodatkiem warzyw i fileta z kurczaka to świetne danie o...
Odsłon: 316
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 122
Składniki
Ziemniaki i marchewki dokładnie wyszczotkuj, zalej gorącą wodą i gotuj do miękkości. Następnie odcedź, ostudź, obierz i pokrój w równą kostkę.
Jajka ugotuj na twardo (przez około 10 minut we wrzącej wodzie). Ugotowane jajka przestudź, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
Ogórki kiszone i szynkę konserwową pokrój w kostkę. Groszek odcedź z zalewy. Wszystkie składniki przełóż do miski.
W osobnej miseczce połącz majonez z musztardą i przyprawami. Sos wymieszaj. Polej nim sałatkę Olivier. Całość wymieszaj. Sałatkę możesz serwować od razu po przygotowaniu.