Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słynna rosyjska sałatka Olivier, która swoją nazwę zawdzięcza twórcy Lucianowi Olivierowi. Chociaż pierwotna receptura z 1860 roku znacznie odbiega od obecnej wersji sałatki, jej smak nadal jest zaliczany do niepowtarzalnych i jest chętnie przygotowywana w różnych zakątkach świata. Z czasem wytworne składniki tj.: języki cielęce, kawior i kapary zostały zastąpione popularnymi, łatwo dostępnymi produktami. Sałatka Olivier nieodzownie kojarzy się ze świętami, ale warto przygotować ją również w ciągu roku bez większej okazji.
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 44
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 63
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2752
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 222
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 159
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 44
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 63
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2752
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 222
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 159
Składniki
Ziemniaki i marchewki dokładnie wyszczotkuj, zalej gorącą wodą i gotuj do miękkości. Następnie odcedź, ostudź, obierz i pokrój w równą kostkę.
Jajka ugotuj na twardo (przez około 10 minut we wrzącej wodzie). Ugotowane jajka przestudź, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
Ogórki kiszone i szynkę konserwową pokrój w kostkę. Groszek odcedź z zalewy. Wszystkie składniki przełóż do miski.
W osobnej miseczce połącz majonez z musztardą i przyprawami. Sos wymieszaj. Polej nim sałatkę Olivier. Całość wymieszaj. Sałatkę możesz serwować od razu po przygotowaniu.