Sałatki Przepis na:
Sałatka paprykowa z serem feta i anchois

Przepisów i artykułów: 865 Ocena: 16588
Dodano: 09.12.2014
Odsłon: 3697
Składniki
- po 2 żółte i czerwone papryki
- opakowanie sera feta
- 6 szt anchois
- 3 łyżki oliwek nadziewanych papryką
- natka pietruszki
- 3 gałązki tymianku
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- ocet balsamiczny
- pieprz
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Paprykę umyłem, osuszyłem. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni C , opiekłem papryki ok. 20 minut. Wyjąłem , włożyłem do worka foliowego do żywności i szczelnie zamknąłem. Pozostawiłem do ostygnięcia. Zimną paprykę obrałem ze skórki , oczyściłem z z nasion, pokroiłem na małe kawałki.
Fetę osączyłem z zalewy. Pokroiłem w kostkę . Natkę i tymianek opłukałem, oderwałem listki od gałązek, drobno posiekałem. Wymieszałem delikatnie, zioła z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz z serem feta, dodając niewielką ilość oliwy (ułatwia to wymieszanie składników).
Pokrojoną paprykę rozłożyłem na półmisku , posypałem serem i oliwkami. Fileciki anchois pokroiłem wzdłuż na połówki, zwinąłem w małe roladki , ułożyłem na sałatce.. Skropiłem obficie oliwą i octem.
Doprawiłem pieprzem.
Tak przygotowaną sałatkę wstawiłem do lodówki na ok. 1 godzinę.
Komentarze do przepisu (0)