Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Posiłki na śniadanie nie mogą być skomplikowane i muszą zajmować niewiele czasu, dlatego tę sałatkę poranną przygotujesz w mniej niż 30 minut. Z powodzeniem możesz zabrać tę przekąskę jako lunch do pracy lub zjeść ją na kolację. Sałatka składa się z prostych składników, które zazwyczaj masz w kuchni, lecz ich połączenie zaskakuje, a aromatyczny dressing nadaje całości charakteru. Przekąskę możesz zjeść samodzielnie, z kromką chleba, omletem lub jajecznicą.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 62
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 167
Na wywarze warzywnym zrobiłam o to to ….
Odsłon: 10
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 62
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 167
Na wywarze warzywnym zrobiłam o to to ….
Odsłon: 10
Składniki
Ugotuj jajka na twardo, ostudź i obierz, a następnie pokrój w kostkę. Szynkę pokrój w kostkę, a żółty ser zetrzyj na tarce jarzynowej. Orzechy posiekaj na taką wielkość, jak lubisz.
Umyj i oczyść pieczarki, a następnie pokrój je w kostkę lub półplasterki. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć grzyby, lekko posól i przesmażaj na średnim ogniu około 12-15 minut, aż staną się miękkie i powstały sok odparuje. Przełóż pieczarki na talerz. Pieczarki możesz też ugotować i po wystudzeniu pokroić w kostkę. Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulkę, po chwili dodaj czosnek i smaż jeszcze 1-2 minuty, aż warzywa zaczną pachnieć.
Do miski wrzuć przygotowane pieczarki, ugotowane jajka oraz cebulkę z czosnkiem, dodaj posiekaną zieleninę (jeśli używasz), szynkę, ser i orzechy. Wymieszaj składniki.
Do szklanki lub miseczki przełóż majonez, musztardę, sok z cytryny i wymieszaj energicznie widelcem. Polej sosem sałatkę i wymieszaj, aż dressing pokryje równomiernie całość. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj od razu i przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku.