Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka poznańska oferuje typowe dla Wielkopolski połączenie smaków warzyw korzeniowych i wędliny połączonych wyrazistym dressingiem na bazie musztardy i sporej ilości pieprzu. Całość przyrządzisz szybko i prosto, a danie świetnie sprawdzi się na sycącą kolację, śniadanie czy też przekąskę świąteczną lub nawet z okazji ważniejszych wydarzeń rodzinnych.
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1728
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15147
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 3834
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8934
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1728
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15147
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 3834
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8934
Składniki
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2-3 dni.
Ugotuj ziemniaki w mundurkach do miękkości, a wszystkie warzywa korzeniowe w niewielkiej ilości osolonej wody. Następnie wszystko ostudź i obierz.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź je i obierz.
Wszystkie składniki – ziemniaki, marchew, pietruszkę i jajka pokrój w niewielką kostkę podobnej wielkości.
Szynkę lub kiełbasę pokrój także w drobną kostkę i dodaj do pozostałych składników.
Groszek i kukurydzę odsącz z zalewy i przenieś do reszty produktów.
Przygotuj dressing, mieszając w miseczce wszystkie składniki na sos. Dopraw go do smaku solą i pieprzem. Przyrządzonym sosem zalej sałatkę i całość dobrze wymieszaj, by wszystko było odpowiednio pokryte.
Wierzch posyp siekanym koperkiem.
Wstaw sałatkę poznańską do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawaj ją na zimno.