Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka rosołowa

Sałatka rosołowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 343 Ocena: 1535

Dodano:

Odsłon: 321

Jeśli gotujecie rosół na mięsie z kurczaka czy kury, to polecam sałatkę z takowym mięsem. Sałatkę tą zrobiłam z makaronem, porem i groszkiem konserwowym. Sałatka ma bardzo mało składników, ale jest treściwa i pożywna. Będzie idealna na kolację czy jako drugie śniadanie do pracy.

Składniki

  • mięso drobiowe z rosołu (u mnie 1 podwójna pierś, 1 podudzie, 2 skrzydełka)
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • kawałek pora
  • ok. 100g makaronu penne
  • przyprawa gyros
  • sól, pieprz
  • majonez
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka rosołowa

Przygotowanie

  1. Taka mała uwaga na początek. Do przygotowania rosołu a potem sałatki użyłam mięsa ze swojskiego, wiejskiego koguta, które ma trochę inną strukturę (bardziej włóknistą) niż takie mięso drobiowe które kupujemy w supermarketach. Ma też trochę inny, ciemniejszy kolor, zwłaszcza podudzia, dlatego inaczej wygląda w sałatce. Mięso oddzieliłam od kości i skór. Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju i włożyłam mięso. Posypałam je przyprawą gyros i obsmażyłam na rumiano. Mięso wyłożyłam na talerz i wystudziłam, a następnie pokroiłam na małe kawałki. Makaron penne ugotowałam według instrukcji na opakowaniu, wystudziłam i przekroiłam każdą rurkę na pół. Makaron wrzuciłam do miski. Dodałam do niego pokrojonego kurczaka i odsączony z zalewy groszek konserwowy. pora umyłam, osuszyłam i pokroiłam na drobno. Dodałam do reszty składników. Wszystko doprawiłam do smaku solą i pieprzem i wymieszałam z majonezem. Ja użyłam ok. 3-4 łyżek majonezu, ale to oczywiście zależy od preferencji. Gotową sałatkę wstawiłam do lodówki, aby się schłodziła i "przegryzła".

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń