Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli gotujecie rosół na mięsie z kurczaka czy kury, to polecam sałatkę z takowym mięsem. Sałatkę tą zrobiłam z makaronem, porem i groszkiem konserwowym. Sałatka ma bardzo mało składników, ale jest treściwa i pożywna. Będzie idealna na kolację czy jako drugie śniadanie do pracy.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 360
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 90
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 88
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 61
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2606
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 360
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 90
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 88
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 61
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2606
Składniki
Taka mała uwaga na początek. Do przygotowania rosołu a potem sałatki użyłam mięsa ze swojskiego, wiejskiego koguta, które ma trochę inną strukturę (bardziej włóknistą) niż takie mięso drobiowe które kupujemy w supermarketach. Ma też trochę inny, ciemniejszy kolor, zwłaszcza podudzia, dlatego inaczej wygląda w sałatce. Mięso oddzieliłam od kości i skór. Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju i włożyłam mięso. Posypałam je przyprawą gyros i obsmażyłam na rumiano. Mięso wyłożyłam na talerz i wystudziłam, a następnie pokroiłam na małe kawałki. Makaron penne ugotowałam według instrukcji na opakowaniu, wystudziłam i przekroiłam każdą rurkę na pół. Makaron wrzuciłam do miski. Dodałam do niego pokrojonego kurczaka i odsączony z zalewy groszek konserwowy. pora umyłam, osuszyłam i pokroiłam na drobno. Dodałam do reszty składników. Wszystko doprawiłam do smaku solą i pieprzem i wymieszałam z majonezem. Ja użyłam ok. 3-4 łyżek majonezu, ale to oczywiście zależy od preferencji. Gotową sałatkę wstawiłam do lodówki, aby się schłodziła i "przegryzła".