Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka rosyjska

Sałatka rosyjska

Autor:

Przepisów i artykułów: 963 Ocena: 18197

Dodano:

Odsłon: 100455

Smaczna sałatka podobna do polskiej klasycznej

Składniki

  • 2 duże ziemniaki , obrane , pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki octu winnego z białego wina
  • 180 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej ), pokrojonej na kawałki
  • 2 duże marchewki , pokrojone w kostkę
  • 150 g zielonego groszku
  • 8 średnich ogórków konserwowych
  • 1 łyżka kaparów , odsączonych
  • sól , czarny pieprz , swieżo zmielony
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g majonezu
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka rosyjska

Przygotowanie

  1. Do rondla z wrzącą wodą wlałem 1 łyżkę octu winnego , włożyłem ziemniaki i gotowałem do miękkości. Odlałem , odstawiłem , aby ostygły. Wrzuciłem groszek , fasolkę i marchewkę do wrzącej osolonej wody , wlałem drugą łyżkę octu winnego , gotowałem na wolnym ogniu , aż warzywa były miękkie. Odlałem wodę , odstawiłem warzywa do ostudzenia.
    Ogórki konserwowe pokroiłem na niezbyt cienkie plasterki Pokroiłem wystudzone warzywa
    wrzuciłem do salaterki , dodałem kapary , ogórki konserwowe , sól , pieprz ,
    polałem oliwą dokładnie wymieszałem. Dodałem ¾ majonezu , ponownie wymieszałem. Sałatkę ozdobiłem pozostałym majonezem .
    Wstawiłem do lodówki , aby smaki się „przegryzły”.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marysia11082 19 stycznia 2016 Pięknie podana i fajna z mięsem czy bez.
Obejrzałam Twojego bloga,gratuluję fajniutki i ta melodyjka nie wspomnę o przepisach.
GRATULUJĘ.
Odpowiedzi: 1 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 04 maja 2015 Sałatka fajna, ale co do sposobu podania, mam pytanie - czy to jest rzymski garnek? Jeżeli tak, to szkoda go na sałatkę, lepiej zrobić zapiekankę albo upiec chlebuś. Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 22 października 2014 Witam zimnego edka:
1. można kultury sie nauczyć od Ciebie
2. czytać proszę dokładnie , napisałem np. wikipedia
3.pizzę z ananasem uwielbiam
4.jakbym matrioszke dodał to byłaby sałatka po rosyjsku ? (żarcik , dla jasności)
5.jestem kucharzem amatorem i nigdy nie twierdziłem ,że "mistrzem"
6. czy ruskie pierogi to kuchnia polska czy nie ?
7. trochę się rozpisałem , ale czy warto ?

21 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zimny_edek 21 października 2014 Солянка домашняя
Ингредиенты:
300 г говядины, 100 г вареного или копченого окорока, 100 г сосисок или сарделек, 2—3 луковицы, 1—2 соленых огурца, 2—3 картофелины, 100 г томатного пюре, 50 г сливочного масла, 1/2 л бульона, перец, соль, зелень петрушки или укропа, 100 г сметаны.
Приготовление
Сварить мясной бульон, процедить и довести до кипения. Положить в него нарезанный кубиками картофель и варить 10—12 мин.
Затем добавить пассерованный лук, томатное пюре, припущенные огурцы, нарезанные мясные продукты, специи, соль и варить при слабом кипении 5—10 мин.
При подаче положить в солянку сметану и посыпать мелко нарезанной зеленью.
I co ? Soljanka domowa i żadnych kaparów nie ma, a leszcze podają za Wikipedią, bo wiedzy brakuje.
Wystarczy znać trochę język i gotowe.
P.S. Wiem, że istnieją przepisy na soljankę z kaparami ale to jak z pizzą z ananasem.

Odpowiedzi: 2 ▼

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 21 października 2014 Solanka[1] (ros. солянка) – tradycyjne danie kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, gęsta zupa, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole z dodatkiem aromatycznych przypraw ziołowych. Łączy w sobie cechy szczi i zupy ogórkowej. Solankę uważano za potrawę chłopską.

Początkowo solankę przyrządzano na wywarze rybnym bez dodatków. Z biegiem czasu zaczęto dodawać do niego różne składniki, w wyniku czego smak zupy wyostrzał się. Aromat dania wzmacniano także dzięki dodaniu do wywaru kwasu chlebowego, wody po kiszeniu, kiszone ogórki, a także cytrynę, oliwki lub KAPARY!!![2]

Współcześnie w zależności od wywaru wyróżnia się solankę mięsną, rybną lub grzybową. Niezależnie od wersji zupa powinna mieć słono-kwaśny smak, uzyskiwany dzięki dodatkom. Koniecznie dodaje się także śmietanę i dużo przypraw, zwłaszcza pieprzu, pietruszki i kopru, zazwyczaj też kapustę. Główny składnik zupy powinien być złożony z kilku odmian, a więc w solance mięsnej stosuje się kilka gatunków mięs (obsmażonych, gotowanych, wędzonych) i wędlin (przeważnie parówki) oraz słoninę[3]. W solance rybnej stosuje się jednocześnie gotowaną, soloną i wędzoną rybę, najchętniej z ryb jesiotrowych[4]. Podobnie grzybowa solanka winna być sporządzona z kilku rodzajów grzybów w różnym stanie (kiszonych, suszonych, marynowanych)Przypis : http://pl.wikipedia.org/wiki/Solanka_%28zupa%29

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pesto 21 października 2014 Z tego co wiem sałatka rosyjska ma dodatek mięsa i to ją odróżnia od naszej polskiej jarzynowej.

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zimny_edek 21 października 2014 Rosyjska??!
Pewnie kapary są rosyjskim akcentem.
Jakiś domorosły kucharzyna.
Odpowiedzi: 1 ▼

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kocie 21 października 2014 Jak smacznie :) Znam wersję z jajkami ugotowanymi na twardo, pozostałe składniki w zasadzie jak wyżej, również jako sałatka rosyjska.

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 21 października 2014 Pięknie udekorowana.Gratuluję , jesteś na str. głównej.

22 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 21 października 2014 Kolejny wyczyn Obserwatora (w ścisłej współpracy z GREGORHSPEED'em, czego ten ostatni uparcie się wypiera)... Osobiście nie widzę w tej sałatce niczego szczególnego, a już jej rosyjskości trudno mi się tu dopatrzeć... Odpowiedzi: 1 ▼

21 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń