Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak ją nazwaliśmy ponieważ dodawaliśmy naprawdę różne składniki. Najciekawsza jest geneza jej powstania. Kupiliśmy mix sałat oraz pierś z kurczaka z myślą o zrobieniu sałatki. A pozostałe składniki to resztki innych potraw. Ponieważ robiliśmy na obiad knedle z truskawkami oraz morelami, dołożyliśmy resztę truskawek i moreli, które zostały. Znalazła się jedna pomarańcza, dodaliśmy. Z poprzedniego dnia zostało kilka różyczek kalafiora, dodaliśmy. Do pieczenia chleba mamy ziarna słonecznika i pestki dyni. Uprażyliśmy po trochu na patelni i dodaliśmy. Do tego dressing… i wszystkim smakowało…
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117878
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8303
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3086
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2021
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1494
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117878
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8303
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3086
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2021
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1494
Składniki
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekrawamy wzdłuż na połowy, doprawiamy ulubionymi przyprawami i obsmażamy na oleju, na rozgrzanej patelni (może być grillowa) po kilka minut z każdej strony. Studzimy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski.
Truskawki i morele (oczywiście po wypestkowaniu) kroimy na cztery części i dorzucamy do miski. Pomarańczę filetujemy, dzielimy na drobniejsze cząstki i dorzucamy do miski. Po dobrej garści ziaren słonecznika i pestek dyni prażymy kilka minut na suchej patelni, studzimy i dorzucamy do miski. Kilka różyczek kalafiora - myjemy i dorzucamy do miski. Mix sałat dorzucamy do miski.
W osobnym naczyniu kilka łyżek oliwy z oliwek mieszamy z odrobiną soku z limonki, dodajemy trzy szczypty zielonej czubricy. Mieszamy. Wlewamy do miski z naszymi składnikami. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!!!