Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na szparagi i rabarbar w pelni, wiec czas na salatke ryzowa z pikantnym ananasem, rabarbarem, zielonymi szparagami i boczniakami. Do tego rabarbarowy sos winegret, prazone orzeszki piniowe i swieza mieta. Ta kompozycja smaków sprawdzila sie juz wiele lat temu i ciagle do niej powracamy, gdy pojawiaja sie tylko pierwsze szparagi i rabarbar.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5652
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 946
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33471
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 91
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5652
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 946
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33471
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 91
Składniki
Umyc ryz i zagotowac z taka sama ilościa wody, odrobina soli i plasterkami imbiru. Po wrzeniu zmniejszyc temperature do najnizszego ustawienia i gotowac az do calkowitego wyparowania wody. Rabarbar pokroic na spore kawalki, szparagi obrac w dolnej czesci i równiez pokroic. Nastepnie pokroic ananasa i boczniaki. Orzeszki piniowe uprazyc na patelni bez tluszczu. Zmiazdzyc w mozdzierzu 2 rodzaje pieprzu, ziele angielskie i wszystko wymieszac. Rozgrzac oliwe z oliwek z odrobina masla w 3 patelniach. W pierwszej patelni usmazyc kawalki ananasa az ich krawedzie beda lekko brazowe przy czam posypac ananasy mieszanka pieprzu i odrobina cukru. W drugiej patelni smazyc szparagi, po ok. 2 minutach dodac rabarbar i smazyc przez nastepne 2 minuty, posolic i posypac odrobina cukru. Na trzeciej patelni usmazyc boczniaki, posolic, mozna do nich dodac pokrojone zielone "listki" mlodego czosnku, jesli mamy pod reka. Podgrzac sok z rabarbaru i gotujac zredukowac jego ilosc do ok. 6 lyzek (z 0,5 l soku). Osudzic i wymieszac z olejem orzechowym. W razie potrzeby dodac do smaku sól i cukier.
Ryz przelozyc na duzy talerz, dodac do niego wszystkie usmazone skladniki i wymieszac z sosem winegret. Posypac orzeszkami piniowymi.
Przed podaniem posypac posiekana swieza mieta.