Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na szparagi i rabarbar w pelni, wiec czas na salatke ryzowa z pikantnym ananasem, rabarbarem, zielonymi szparagami i boczniakami. Do tego rabarbarowy sos winegret, prazone orzeszki piniowe i swieza mieta. Ta kompozycja smaków sprawdzila sie juz wiele lat temu i ciagle do niej powracamy, gdy pojawiaja sie tylko pierwsze szparagi i rabarbar.
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1800
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8363
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 746
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253392
Polecam.
Odsłon: 1448
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1800
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8363
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 746
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253392
Polecam.
Odsłon: 1448
Składniki
Umyc ryz i zagotowac z taka sama ilościa wody, odrobina soli i plasterkami imbiru. Po wrzeniu zmniejszyc temperature do najnizszego ustawienia i gotowac az do calkowitego wyparowania wody. Rabarbar pokroic na spore kawalki, szparagi obrac w dolnej czesci i równiez pokroic. Nastepnie pokroic ananasa i boczniaki. Orzeszki piniowe uprazyc na patelni bez tluszczu. Zmiazdzyc w mozdzierzu 2 rodzaje pieprzu, ziele angielskie i wszystko wymieszac. Rozgrzac oliwe z oliwek z odrobina masla w 3 patelniach. W pierwszej patelni usmazyc kawalki ananasa az ich krawedzie beda lekko brazowe przy czam posypac ananasy mieszanka pieprzu i odrobina cukru. W drugiej patelni smazyc szparagi, po ok. 2 minutach dodac rabarbar i smazyc przez nastepne 2 minuty, posolic i posypac odrobina cukru. Na trzeciej patelni usmazyc boczniaki, posolic, mozna do nich dodac pokrojone zielone "listki" mlodego czosnku, jesli mamy pod reka. Podgrzac sok z rabarbaru i gotujac zredukowac jego ilosc do ok. 6 lyzek (z 0,5 l soku). Osudzic i wymieszac z olejem orzechowym. W razie potrzeby dodac do smaku sól i cukier.
Ryz przelozyc na duzy talerz, dodac do niego wszystkie usmazone skladniki i wymieszac z sosem winegret. Posypac orzeszkami piniowymi.
Przed podaniem posypac posiekana swieza mieta.