Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka ryżowa z ananasem i warzywami

Sałatka ryżowa z ananasem i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 317 Ocena: 6049

Dodano:

Odsłon: 277

Sezon na szparagi i rabarbar w pelni, wiec czas na salatke ryzowa z pikantnym ananasem, rabarbarem, zielonymi szparagami i boczniakami. Do tego rabarbarowy sos winegret, prazone orzeszki piniowe i swieza mieta. Ta kompozycja smaków sprawdzila sie juz wiele lat temu i ciagle do niej powracamy, gdy pojawiaja sie tylko pierwsze szparagi i rabarbar.

Składniki

  • 4 filiżanki ryżu basmati
  • 4 plastry imbiru
  • 1/2 ananasa
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 1 łyżka pieprzu syczuańskiego
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 10 średnich boczniaków
  • 6 łodyg zielonych szparagów
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • RABARBAROWY SOS WINEGRET:
  • 1/2 l soku z rabarbaru
  • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka ryżowa z ananasem i warzywami

Przygotowanie

  1. Umyc ryz i zagotowac z taka sama ilościa wody, odrobina soli i plasterkami imbiru. Po wrzeniu zmniejszyc temperature do najnizszego ustawienia i gotowac az do calkowitego wyparowania wody.
    Rabarbar pokroic na spore kawalki, szparagi obrac w dolnej czesci i równiez pokroic. Nastepnie pokroic ananasa i boczniaki. Orzeszki piniowe uprazyc na patelni bez tluszczu.
    Zmiazdzyc w mozdzierzu 2 rodzaje pieprzu, ziele angielskie i wszystko wymieszac.
    Rozgrzac oliwe z oliwek z odrobina masla w 3 patelniach. W pierwszej patelni usmazyc kawalki ananasa az ich krawedzie beda lekko brazowe przy czam posypac ananasy mieszanka pieprzu i odrobina cukru.
    W drugiej patelni smazyc szparagi, po ok. 2 minutach dodac rabarbar i smazyc przez nastepne 2 minuty, posolic i posypac odrobina cukru.
    Na trzeciej patelni usmazyc boczniaki, posolic, mozna do nich dodac pokrojone zielone "listki" mlodego czosnku, jesli mamy pod reka.
    Podgrzac sok z rabarbaru i gotujac zredukowac jego ilosc do ok. 6 lyzek (z 0,5 l soku). Osudzic i wymieszac z olejem orzechowym. W razie potrzeby dodac do smaku sól i cukier.

  2. Ryz przelozyc na duzy talerz, dodac do niego wszystkie usmazone skladniki i wymieszac z sosem winegret. Posypac orzeszkami piniowymi.

  3. Przed podaniem posypac posiekana swieza mieta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń