Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowy smak sałatki Santorini przeniesie cię prosto na słoneczną, grecką wyspę. Niezwykle zdrowy, a zarazem smaczny posiłek przygotujesz w kilka minut. To idealny pomysł na lekkie śniadanie lub lunch. Przepis nie jest skomplikowany, a zatem każda, nawet niewprawiona w sztuce kulinarnej osoba, poradzi sobie z jego przygotowaniem. Świeże warzywa będące składnikami sałatki Santorini to doskonałe źródło witamin i minerałów, których odpowiednia podaż w diecie jest szczególnie ważna w trakcie sezonu jesienno-zimowego. Dodatkowego aromatu dodadzą kapary, z których słynie wyspa Santorini oraz przyprawy, takie jak oregano i bazylia. Miłośników śródziemnomorskich smaków czeka prawdziwa uczta.
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1179
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1179
Składniki
Warzywa dokładnie umyj, przygotuj głęboki talerz – sałatka będzie się w nim idealnie prezentować. Pokrój cebulę w piórka, obranego ogórka w nieco grubsze talarki, paprykę w paski, a pomidorki przedziel na pół. Oliwek nie musisz w żaden sposób kroić.
Do miski wrzuć pomidorki, paprykę, cebulę oraz oliwki. Dokładnie wszystko wymieszaj i dopraw pieprzem. Nie musisz przyprawiać dania solą, ponieważ kapary i ser feta są dostatecznie słone.
Na wymieszanych warzywach połóż pasek sera feta. Na nim umieść łyżkę kaparów. Całość polej oliwą z oliwek i przypraw suszonym oregano i bazylią.