Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowy smak sałatki Santorini przeniesie cię prosto na słoneczną, grecką wyspę. Niezwykle zdrowy, a zarazem smaczny posiłek przygotujesz w kilka minut. To idealny pomysł na lekkie śniadanie lub lunch. Przepis nie jest skomplikowany, a zatem każda, nawet niewprawiona w sztuce kulinarnej osoba, poradzi sobie z jego przygotowaniem. Świeże warzywa będące składnikami sałatki Santorini to doskonałe źródło witamin i minerałów, których odpowiednia podaż w diecie jest szczególnie ważna w trakcie sezonu jesienno-zimowego. Dodatkowego aromatu dodadzą kapary, z których słynie wyspa Santorini oraz przyprawy, takie jak oregano i bazylia. Miłośników śródziemnomorskich smaków czeka prawdziwa uczta.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5232
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 808
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11631
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5232
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 808
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11631
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Składniki
Warzywa dokładnie umyj, przygotuj głęboki talerz – sałatka będzie się w nim idealnie prezentować. Pokrój cebulę w piórka, obranego ogórka w nieco grubsze talarki, paprykę w paski, a pomidorki przedziel na pół. Oliwek nie musisz w żaden sposób kroić.
Do miski wrzuć pomidorki, paprykę, cebulę oraz oliwki. Dokładnie wszystko wymieszaj i dopraw pieprzem. Nie musisz przyprawiać dania solą, ponieważ kapary i ser feta są dostatecznie słone.
Na wymieszanych warzywach połóż pasek sera feta. Na nim umieść łyżkę kaparów. Całość polej oliwą z oliwek i przypraw suszonym oregano i bazylią.