Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka sierpniowa jest niezwykle prosta w przygotowaniu i wymaga jedynie kilka składników. Sprawdzi się idealnie podczas upalnych, letnich dni. Z powodzeniem możesz dodać do niej swoje ulubione zioła: bazylię, kolendrę, szczypiorek. Poeksperymentuj także z odrobiną szpinaku, rukoli czy jarmużu. Jeśli chcesz całości dodać świeżości, zamień ocet na sok z cytryny! Sałatka jest wegańska i bezglutenowa; przygotujesz ją w zaledwie 10 minut. Sprawdzi się jako pożywna kolacja czy szybki lunch, ale także jako propozycja na grilla czy piknik.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 320
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2541
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 320
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2541
Składniki
Białą fasolę wsyp na sitko i dobrze ją przepłucz. Odsącz z wody. Pomidory umyj i pokrój w drobną kostkę, zachowując sok. Przygotuj dressing. Wszystkie składniki sosu przenieś do miseczki i energicznie wymieszaj trzepaczką, do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek.
W misce sałatkowej wymieszaj fasolę z pomidorami i ziołami. Polej mieszankę dressingiem i dobrze zamieszaj.
Sałatkę sierpniową podawaj od razu po przygotowaniu, w temperaturze pokojowej. Alternatywnie możesz wstawić ją pod przykryciem do lodówki na kilka godzin, by wszystkie smaki lepiej się połączyły. Przed podaniem wymieszaj sałatkę ponownie.
Resztki przechowuj pod przykryciem i spożyj w ciągu 3-4 dni. Chcąc zachować najwięcej świeżości, pomidory dodawaj bezpośrednio przed zaserwowaniem.