Dzisiaj propozycja sałatki śledziowej – bardzo smacznej :) Co więcej – pojawi się ona w tym roku na moim wigilijnym stole. Polecam!
Sałatka śledziowa
Składniki
- 4 płaty śledziowe
- 3-4 ugotowane ziemniaki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula
- 1/2 puszki zielonego groszku
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 3-4 ogórki konserwowe
- sól i pieprz
Składniki
- 4 płaty śledziowe
- 3-4 ugotowane ziemniaki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula
- 1/2 puszki zielonego groszku
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 3-4 ogórki konserwowe
- sól i pieprz

Etapy przygotowania
Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie przez 2-3 godziny. Następnie kroję je w drobną kostkę. Kroję też ziemniaki, 2 jajka (1 jajko zostawiam do dekoracji), cebulę i ogórki. Wszystko wrzucam do większej miski i mieszam. W oddzielnej miseczce robię majonezowy sos – do majonezu dodaję musztardę, trochę soli i pieprzu. Dobrze mieszam i dodaję do sałatki. Ponownie dokładnie mieszam. Przekładam do salaterki i dekoruję cząstkami jajka i listkiem bazylii – można też posypać sałatkę szczypiorkiem lub posiekaną natką pietruszki.
Przed podaniem warto sałatkę potrzymać minimum godzinę w lodówce. Smacznego!!!
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 912

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 294
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 912

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 294



Składniki
- 4 płaty śledziowe
- 3-4 ugotowane ziemniaki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula
- 1/2 puszki zielonego groszku
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 3-4 ogórki konserwowe
- sól i pieprz
Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie przez 2-3 godziny. Następnie kroję je w drobną kostkę. Kroję też ziemniaki, 2 jajka (1 jajko zostawiam do dekoracji), cebulę i ogórki. Wszystko wrzucam do większej miski i mieszam. W oddzielnej miseczce robię majonezowy sos – do majonezu dodaję musztardę, trochę soli i pieprzu. Dobrze mieszam i dodaję do sałatki. Ponownie dokładnie mieszam. Przekładam do salaterki i dekoruję cząstkami jajka i listkiem bazylii – można też posypać sałatkę szczypiorkiem lub posiekaną natką pietruszki.
Przed podaniem warto sałatkę potrzymać minimum godzinę w lodówce. Smacznego!!!