Pomysł na postną świąteczną sałatkę śledziową w kształcie jajka to świetna propozycja na wielkanocny stół. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, z kilku składników, zrobisz ją w kilkanaście minut. Przygotuj taką sałatkę na Święta, a goście będą zachwyceni :-)
Sałatka śledziowa świąteczne jajeczko
Składniki
- 3 płaty śledziowe w oleju
- 5 małych jajek
- 130 g groszku konserwowego
- 3 ogórki konserwowe
- 1 większe jabłko
- 1 pęczek szczypiorku
- ok 12 cm białej części pora
- Sos:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Składniki
- 3 płaty śledziowe w oleju
- 5 małych jajek
- 130 g groszku konserwowego
- 3 ogórki konserwowe
- 1 większe jabłko
- 1 pęczek szczypiorku
- ok 12 cm białej części pora
- Sos:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Jajka ugotować na twardo, obrać, oddzielić żółtka od białek, biała zetrzeć na grubej tarce, a żółtka rozgnieść widelcem. Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i jabłko drobno pokroić. Por pokroić na cienkie półplasterki i sparzyć na sitku wrzątkiem, żeby pozbyć się gorzkiego smaku. Śledzie i ogórki drobno pokroić. Do miski przełożyć pokrojone śledzie, ogórki, jabłko, por, dodać groszek konserwowy oraz sos (wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać) i wszystko dokładnie wymieszać. Sałatkę przełożyć na półmisek, uformować i wyłożyć tarte białko na boki, na środek dać ugniecione żółtka o boki sałatki udekorować siekanym szczypiorkiem. Sałatka jest pyszna i można ją przygotować dzień wcześniej. SMACZNEGO!!!

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (3)



Składniki
- 3 płaty śledziowe w oleju
- 5 małych jajek
- 130 g groszku konserwowego
- 3 ogórki konserwowe
- 1 większe jabłko
- 1 pęczek szczypiorku
- ok 12 cm białej części pora
- Sos:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Jajka ugotować na twardo, obrać, oddzielić żółtka od białek, biała zetrzeć na grubej tarce, a żółtka rozgnieść widelcem. Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i jabłko drobno pokroić. Por pokroić na cienkie półplasterki i sparzyć na sitku wrzątkiem, żeby pozbyć się gorzkiego smaku. Śledzie i ogórki drobno pokroić. Do miski przełożyć pokrojone śledzie, ogórki, jabłko, por, dodać groszek konserwowy oraz sos (wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać) i wszystko dokładnie wymieszać. Sałatkę przełożyć na półmisek, uformować i wyłożyć tarte białko na boki, na środek dać ugniecione żółtka o boki sałatki udekorować siekanym szczypiorkiem. Sałatka jest pyszna i można ją przygotować dzień wcześniej. SMACZNEGO!!!
Piękna sałatka 🐣
Bardzo ładna.
Świetny przepis oraz propozycja podania. Super!