Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obowiązkowa sałatka na Wigilię, ale nie tylko... Szybka, prosta, dekoracyjna. a przede wszystkim ogromnie smaczna :)
Gulasz z mięsa wieprzowego mieszanego - delikatnej polędwicy i lekko tłustej...
Odsłon: 283
Bardzo smaczne serowe ciasteczka. Robi się je z kilku składników, bardzo szyb...
Odsłon: 658
Gulasz z mięsa wieprzowego mieszanego - delikatnej polędwicy i lekko tłustej...
Odsłon: 283
Bardzo smaczne serowe ciasteczka. Robi się je z kilku składników, bardzo szyb...
Odsłon: 658
Składniki
Buraki szorujemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową (każdy osobno), pieczemy do miękkości w 190 stopniach ( około 50 minut), buraki też można ugotować. Ziemniaki szorujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie w łupinach do miękkości. Buraczki obieramy ze skórki kiedy są jeszcze lekko ciepłe, wtedy skórka łatwiej schodzi, następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach. Ziemniaki również obieramy, kroimy w kosteczkę. Śledzie kroimy w cienkie paseczki. Cebulę drobno siekamy, jeśli używamy cebuli ze śledzi, odsączamy ją i drobno siekamy. Groszek odcedzamy z zalewy. Ogórki i jabłko kroimy w drobną kosteczkę. W jednej misce mieszamy ziemniaki, śledzie, groszek, jabłko, cebulę, ogórki, dodajemy sól i pieprz, majonez z jogurtem, wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Do drugiego naczynia przekładamy starte buraczki, dodajemy 1/3 łyżeczki cukru (czasem potrzeba więcej, w zależności od gatunku buraków), szczyptę soli i sok z cytryny, mieszamy. Na półmisku układamy obok siebie sałatkę śledziową i doprawione buraczki, całość posypujemy siekanym szczypiorkiem.