Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka śledziowa z pieczarkami to przekąska, która sprawdzi się zarówno na zwykłą kolację, jak i podczas uroczystości rodzinnej. Słony śledź, chrupiące ogórki kiszone, marynowane pieczarki i słodka kukurydza tworzą wspaniałe połączenie smaków. Całość spaja jeszcze kremowy majonez, który łagodzi nieco wyrazisty smak ryby i dodaje sałatce aksamitnej konsystencji. Miks różnych smaków i tekstur sprawia, że nie sposób poprzestać na jednej porcji.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1139
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1733
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5819
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1139
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1733
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5819
Składniki
Płaty śledziowe zalej zimną wodą i odstaw na około 3 godziny, aby straciły bardzo wyrazisty, słony posmak. W tym czasie wymień wodę przynajmniej dwukrotnie. Następnie je osusz, pokrój w szerokie paski i skrop sokiem z cytryny. Przykryj i wstaw do lodówki na 1,5 godziny, żeby aromaty się przegryzły.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę, ogórki pokrój w półplasterki. Pieczarki pokrój na plasterki lub drobniejsze kawałki. Jajka, ugotowane wcześniej na twardo i wystudzone, pokrój w większą kostkę.
Do miski wsyp cebulę, ogórki, kukurydzę, pieczarki i jajka. Delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj śledzie oraz majonez (3 łyżki, a w razie potrzeby więcej). Dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie, ale ostrożnie, żeby nie rozpadły się jajka i ryba.
Gotową sałatkę przełóż do szklanej miski, posyp z wierzchu szczypiorkiem lub udekoruj natką pietruszki. Sałatkę śledziową z pieczarkami odstaw do lodówki na kilka godzin.