Sałatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 381 Ocena: 7391
Dodano: 25.06.2020
Odsłon: 242
3-4 os. | 15 min | łatwe | przystępne |
Obrac szparagi i pokroic skosnie w podluzne plastry. Przekroic glowy wzdluz lub uzyc ich w calosci. Oczyscic dymke cebulę i pokroic na kawalki 5-6 cm. Obrac pomidory, usuac wnetrze i pokroic miazsz w paski.
Podgrzac maslo i troche oliwy z oliwek na patelni i smazyc szparagi przez ok. 3-4 minuty. Powinny byc jeszcze troche twarde i miec lekko brazowy kolor. Doprawic sola i cukem i przelozyc do miski.
Na tej samej pateni podgrzac masło i oliwe z oliwek i krótko smazyc dymke, az nabiorze troche koloru. Doprawic równiez sola i cukrem.
Wyczyscic boczniaki i usunac lodygi. Podgrzac maslo i oliwe z oliwek na patelni i smazyc grzyby najpierw na duzym ogniu, nastepnie go zmniejszyc i smazyc dalsze 3-4 minuty. Doprawic sokiem z cytryny, pieprzem i sola. Na koniec dodac posiekany koperek (alternatywnie natke pietruszki).
Oczyść szczypiorek i pokroic w lodygi o dlugosci 5-6 cm. Wymieszac dymke, pomidory i szczypiorek ze szparagami. Dodac jogurt i majonez i przyprawic salatke sokiem z polowy cytryny, odrobina skórki z cytryny i sola.
Umiescic grzyby na talerzu. Polozyc salatke szparagowa na wierzchu i posypac wszystko koperkiem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

Futka 05 lipca 2020Zgłoś do usunięcia
Przepyszna sałatka! :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 27 czerwca 2020Zgłoś do usunięcia
Ale pyszna witamina!3 Kto głosował? | Odpowiedz

BEATA1978 26 czerwca 2020Zgłoś do usunięcia
Dla mnie doskonała :) Wypróbuję na peno. Odpowiedzi: 2 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 26 czerwca 2020Zgłoś do usunięcia
Wspaniała sałatka:)3 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 25 czerwca 2020Zgłoś do usunięcia
Pomysł rewelacyjny,sałatka przesmaczna:)3 Kto głosował? | Odpowiedz