Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A może by tak zamienić zwykłą, sałatkę z kapusty na znacznie bardziej oryginalną propozycję? Sałatka tajska z mango to prawdziwa bomba smaków. Już po pierwszym kęsie, poczujecie się niczym na egzotycznych wakacjach. Gwarantujemy, że nie raz będziecie powracać do tego przepisu.
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 62
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 398
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40483
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 62
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 398
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40483
Składniki
Oczyść krewetki, oderwij im główki i usuń ogonki. Ząbek czosnku obierz, posiekaj drobno. Rozgrzej patelnię, wlej odrobinę oleju i podsmaż czosnek. Przełóż krewetki, smaż przez około dwóch minut, skrop sokiem z cytryny. Odstaw.
Mango obierz ze skóry, usuń pestkę, wydrąż miąższ z pomocą łyżki. Pokrój w średniej wielkości kostkę. Cebulę poszatkuj w piórka. Rzodkiewki pokrój w plastry, a obraną marchewkę zetrzyj na tarce. Drobno pokrój też papryczkę chili. Do tego posiekaj orzechy.
Na głębokim półmisku ułóż liście, a następnie przełóż wszystkie warzywa, mango i krewetki. Posyp posiekanymi orzechami.
Przygotuj dressing. Wymieszaj sok z limonki z sosem sojowym i oliwą z oliwek. Wsyp cukier i dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Połącz wszystkie składniki, skrop sałatkę.