Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka w sosie koperkowym

Sałatka w sosie koperkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 461 Ocena: 2938

Dodano:

Odsłon: 7970

Lekka sałatka która może być samodzielną sałatką/posiłkiem lub dodatkiem do obiadu. Świetnie sprawdza się do grilla.

Składniki

  • 0,5 główki sałaty karbowanej
  • 1 bardzo duży pomidor
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pieprz ziołowy
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka w sosie koperkowym

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa przed przygotowaniem sałatki umyłam i osuszyłam. Sałatę pokroiłam drobno nożem choć fachowo powinno się ją porwać rękami. Pomidora pokroiłam w kostkę. Rzodkiewki pokroiłam w cienkie plasterki. Kukurydzę odsączyć do zalewy. Wszystkie warzywa wrzuciłam do salaterki. Szczypiorek posiekałam i dodałam do sałatki. W oddzielnym kubeczku przygotowałam sos koperkowy. W tym celu wlałam do kubeczka olej, dolałam ocet. Do oleju wymieszanego z octem wsypałam sól, pieprz czarny mielony i pieprz ziołowy. Koperek drobniutko posiekałam i dodałam do sosu. Wszystko dokładnie wymieszałam. Tak przygotowanym sosem polałam sałatkę. Wszystko dokładnie wymieszałam. Sałatkę można podawać jako samodzielną przekąskę na przykład na drugie śniadanie lub podwieczorek lub jako surówkę do obiadu. Sałatka świetnie też pasuje do dań z grilla.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń