Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wreszcie nastały upragnione przez wielu letnie wakacje. Lato oznacza także bogactwo świeżych warzyw, które są cennym źródłem witamin, a przy tym cieszą oczy kolorami. Warto zajadać się nimi, póki są dostępne! Sałatka wakacyjna to świetny dodatek do obiadu czy dań z grilla. W towarzystwie grzanek z masłem czosnkowym sprawdzi się jako lekka kolacja. Na bazie poniższego przepisu możesz stworzyć własne wersje dania – zastąpić rukolę roszponką, kolendrę pietruszką, jajko smażonymi krewetkami. Bo wakacje są po to, by poszaleć – także w kuchni!
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 199
Krokiety z kurczakiem i warzywami
Odsłon: 120
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 199
Krokiety z kurczakiem i warzywami
Odsłon: 120
Składniki
Ugotuj jajko na twardo (około 8 minut od chwili zagotowania się wody). Odłóż, by wystygło.
Umyj ogórki i rzodkiewki. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki, a ogórek w kostkę (nie obieraj go, jeśli ma zdrową skórkę). Obierz marchewki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Z pora odkrój korzonki i zielone liście. Białą część drobno posiekaj. Posiekaj też kolendrę i rozdrobnij listki rukoli. Włóż wszystkie warzywa do dużej miski. Wymieszaj.
Przygotuj sos. Połącz oliwę z oliwek z sokiem z cytryny lub octem jabłkowym. Wymieszaj widelcem, by sos nabrał gęstej konsystencji. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem. Ponownie wymieszaj sos i odstaw na 15 minut.
Jajka obierz ze skorupek i pokrój na ćwiartki. Połącz warzywa z sosem. Wyłóż na talerze i udekoruj ćwiartkami jajek.