Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka wakame to danie z najpopularniejszych – obok nori – wodorostów wykorzystywanych w japońskiej kuchni. Są nie tylko bazą sałatek, ale też np. dodatkiem do ramenu. Ta „morska sałata” to algi należące do brunatnic. Uchodzą za superfood jako bardzo bogate źródło witamin, minerałów, łatwo przyswajalnego białka i błonnika, a przede wszystkim fukoksantyny – brązowego barwnika o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. W Polsce glony wakame wciąż nie są zbyt dobrze znane, ale bez wątpienia zasługują na uwagę. Warto poszukać ich w dobrze zaopatrzonych marketach albo delikatesach – ekologicznych lub z produktami z różnych zakątków świata. Wodorosty wakame najczęściej dostępne są w postaci suszonej, rzadziej – mrożonej lub konserwowej.
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 640
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 640
Składniki
Namocz wakame w letniej wodzie. Użyj dużej miski – znacznie powiększą swoją objętość. Mocz przez około 10 minut (lub krócej, jeśli chcesz, by były bardziej chrupkie). Po tym czasie odsącz wodorosty wakame z wody, której nie wchłonęły. Pokrój na mniejsze kawałki.
Pokrój drobno pomidory suszone. Sezam upraż na suchej patelni.
W osobnym naczyniu połącz ocet ryżowy, olej sezamowy, sos sojowy i cukier trzcinowy. Wymieszaj – do całkowitego rozpuszczania się cukru. Dosól sos do smaku.
Połącz wodorosty z pomidorami. Polej dressingiem i wymieszaj. Gotową sałatkę posyp prażonym sezamem.