Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka Waldorf (której nazwa pochodzi od nowojorskiego hotelu, w którym została wykreowana) to jedna z najpopularniejszych sałatek na świecie. Moja świąteczna wersja jest bardzo zbliżona do oryginału, z tą tylko różnicą, że zamiast majonezu użyłam serka śmietankowego. Doskonała alternatywa na czas, kiedy zazwyczaj jadamy ciężkie potrawy z dużą ilością tłuszczu, cukru i białej mąki.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4368
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11865
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6766
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5582
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4368
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11865
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6766
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5582
Składniki
Owoce cytrusowe umyc, zetrzec skórke i wycisnac sok z cytryny. Obrac korzen selera i za pomoca obieraczki do warzyw odciac cienkie paski, wlozyc je do miski, dodac odrobine oliwy z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Seler energicznie ugniatac, aby stal sie bardziej miekki. Do innej miski wlozyc serek smietankowy i mieszac az bedzie gladki. Dodac troche oliwy z oliwek, olej z orzechów wloskich i po 1 lyzeczce skórki cytrynowej i pomaranczowej. Doprawic sola, pieprzem, syropem klonowym i odrobina soku z cytryny, nastepnie wszystko dobrze wymieszac. W razie potrzeby dodac odrobine bulionu, aby krem byl jeszcze gladszy. Paski selera wymieszac z serkiem i odstawic.
Oddzielic jasne, drobne listki selera i odlozyc je na bok. Umyc i osuszyc lodygi selera naciowego i jablka i pokroic w drobna kostke. Wlozyc do miski i wymieszac. Doprawic oliwa, syropem klonowym, sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Grubo posiekac liscie selera, natke pietruszki i lubczyku. Polowe dodac do mieszanki jablek i selera, reszte wymieszac z odrobina oliwy z oliwek i sokiem z cytryny i odlozyc do dekoracji. Orzechy wloskie grubo posiekac i lekko uprazyc na patelni bez tluszczu.
Na talerzu ulozyc 1 porcje selera z serkiem smietankowym, dodac orzechy i mieszanke jablkowo-selerowa. Na wierzchu ulozyc garsc ziól. Całosc skropic oliwa i posypac mielonym pieprzem.
Kto chce, moze wymieszac skladniki, z wyjatkiem ziól, i podac jako klasyczna salatkę Waldorf. a ziola uzyc tylko jako dekoracji.