Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka gyros to jedna z popularniejszych sałatek, jakie goszczą na naszych stołach. Przepisy różnią się od siebie szczegółami. zasadniczo jednak musi znajdować się w niej kurczak doprawiony przyprawą gyros, kapusta pekińska, kukurydza, ogórki, u mnie konserwowe, ale spotkałam się też z ogórkami świeżymi i pomidorami. U mnie pomidorów nie ma, za to jest czerwona papryka i czerwona cebula. Do tego majonez i keczup. Niektórzy dają sos czosnkowy. Wszystko według indywidualnych upodobań. Sałatka gyros to sałatka warstwowa, a do tego bardzo kolorowa, aromatyczna i bardzo smaczna. Zjadać ją można solo lub z dodatkiem pieczywa.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 788
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8775
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1294
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10390
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4703
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 788
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8775
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1294
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10390
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4703
Składniki
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i obtaczamy w 3 łyżkach przyprawy gyros wymieszanej z łyżką oleju. Odstawiamy na min 1 godzinę, po czym smażymy na kilku łyżkach oleju. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym i studzimy
Kukurydzę odsączamy z zalewy, ogórki i paprykę kroimy w kostkę, cebulę w wiórka
Kapustę pekińską drobno siekamy zostawiając grube części
Na spód dużego szklanego naczynia wykładamy ostudzonego kurczaka, na nim układamy cebulę, smarujemy keczupem i nakładamy ogórki
Na ogórki dajemy kukurydzę, a następnie paprykę. Na tą warstwę nakładamy majonez, a na sam wierzch wsypujemy kapustę pekińską. Możemy przyozdobić opcjonalnie posiekanym szczypiorkiem