Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka warstwowa z wędzonym łososiem i marynowanymi pieczarkami z dodatkiem pora i jajek z pysznym sosem koperkowym na bazie jogurtu i majonezu to świetna przekąska na każdą okazję, świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Ciekawe połączenie różnych składników tworzy pyszną całość, dzięki czemu sałatka zyskuje niepowtarzalny smak.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5345
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 882
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11777
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5345
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 882
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11777
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Opłukany koperek drobno siekamy. W małej miseczce umieszczamy jogurt oraz majonez, dodajemy posiekany koperek, wszystko doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Gotowy sos wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Białka oddzielamy od żółtek i ścieramy na tarce o dużych oczkach na płaski talerz. Żółtka rówież ścieramy na tarce o dużych oczkach na osoby talerz. Białą część pora dość drobno siekamy. Marynowane pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Wędzonego łososia kroimy w niewielkie kawałki.
W ostatnim etapie przygotowania sałatki w przezroczystej misce układamy warstwami poszczególne składniki. Na dnie szklanej miski umieszczamy starte białka. Na warstwie białek rozprowadzamy 1/3 część sosu koperkowego. Na warstwie sosu równomiernie rozprowadzamy posiekanego pora. Następną warstwę sałatki stanowią pokrojone pieczarki i kolejna część sosu koperkowego. Na warstwie sosu układamy kawałki łososia. Na łososiu rozprowadzamy pozostały sos a wierzch sałatki posypujemy startymi na tarce żółtkami. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki na pół godziny aby wszystkie smaki się przegryzły.