Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka warstwowa z wędzonym łososiem i marynowanymi pieczarkami z dodatkiem pora i jajek z pysznym sosem koperkowym na bazie jogurtu i majonezu to świetna przekąska na każdą okazję, świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Ciekawe połączenie różnych składników tworzy pyszną całość, dzięki czemu sałatka zyskuje niepowtarzalny smak.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 473
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1816
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 374
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 473
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1816
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 374
Składniki
Opłukany koperek drobno siekamy. W małej miseczce umieszczamy jogurt oraz majonez, dodajemy posiekany koperek, wszystko doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Gotowy sos wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Białka oddzielamy od żółtek i ścieramy na tarce o dużych oczkach na płaski talerz. Żółtka rówież ścieramy na tarce o dużych oczkach na osoby talerz. Białą część pora dość drobno siekamy. Marynowane pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Wędzonego łososia kroimy w niewielkie kawałki.
W ostatnim etapie przygotowania sałatki w przezroczystej misce układamy warstwami poszczególne składniki. Na dnie szklanej miski umieszczamy starte białka. Na warstwie białek rozprowadzamy 1/3 część sosu koperkowego. Na warstwie sosu równomiernie rozprowadzamy posiekanego pora. Następną warstwę sałatki stanowią pokrojone pieczarki i kolejna część sosu koperkowego. Na warstwie sosu układamy kawałki łososia. Na łososiu rozprowadzamy pozostały sos a wierzch sałatki posypujemy startymi na tarce żółtkami. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki na pół godziny aby wszystkie smaki się przegryzły.