Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka warzywna

Sałatka warzywna

Autor:

Przepisów i artykułów: 262 Ocena: 1269

Dodano:

Odsłon: 558

Sałatka z burakami, ziemniakami i kalafiorem. Doskonała na lunch lub jako dodatek do mięs pieczonych.

Składniki

  • Buraki średniej wielkości 3 szt.
  • Ziemniaki średniej wielkości 2 szt.
  • Kalafior mały 1/4 szt.
  • Korniszony mini 10 szt.
  • Cebula czerwona mała 1/2 szt.
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Ocet spirytusowy 1 łyżka
  • Sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka warzywna

Przygotowanie

  1. Buraki i ziemniaki ugotować w łupinach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Aby przyspieszyć proces studzenia, można nieobrane warzywa włożyć do zimnej wody, którą należy wymieniać, kiedy staje się ciepła.

  2. Mini korniszony przekroić każdy na trzy części.

  3. Kalafior podzielić na różyczki, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty. Następnie wyjąć z wody i włożyć na kolejne dwie minuty do zimnej wody, aby go schłodzić.

  4. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka.

  5. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, dodać sól, cukier oraz ocet i ponownie wymieszać. Sałatka gotowa!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń