Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka weselna to klasyczny pomysł na przystawkę na każdym ważniejszym wydarzeniu rodzinnym. To warstwowa sałatka składająca się z warzyw, ryby i jajek, przekładana majonezem. Szczególnie ciekawa jest tutaj marynowana cebula, dzięki czemu danie jest odrobinę pikantniejsze. Sałatka jest nie tylko pyszna, ale także stanowi piękną ozdobę każdego stołu.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 186
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4416
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11999
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6826
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5615
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 186
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4416
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11999
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6826
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5615
Składniki
Ziemniaki i marchewki obierz oraz ugotuj do miękkości przez ok. 30 minut. Ostudź je i zetrzyj osobno na tarce o dużych oczkach.
Jajka ugotuj na twardo. Przepłucz je zimną wodą i obierz. Oddziel od siebie żółtka od białek. Każde z nich zetrzyj osobno: białka na dużych oczkach, żółtka na drobnych.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Przełóż ją do małej miseczki. Dodaj ocet, cukier i sól. Zalej ją wrzącą wodą i pozostaw na ok. 30 minut. Następnie odlej płyn.
Odcedź tuńczyka z puszki i rozgnieć go widelcem, tworząc jednolitą masę. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W salaterkach rozmieszczaj po kolei: ziemniaki, tuńczyka, cebulę, ser, białka jajek i marchewkę. Każdą z tych warstw posmaruj kopiastą łyżką majonezu.
Na wierzchu rozłóż tarte żółtka jajek. Sałatkę weselną włóż do lodówki na kilka godzin, by dobrze związała. Podawaj na zimno, udekorowaną natką pietruszki.