Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka weselna to klasyczny pomysł na przystawkę na każdym ważniejszym wydarzeniu rodzinnym. To warstwowa sałatka składająca się z warzyw, ryby i jajek, przekładana majonezem. Szczególnie ciekawa jest tutaj marynowana cebula, dzięki czemu danie jest odrobinę pikantniejsze. Sałatka jest nie tylko pyszna, ale także stanowi piękną ozdobę każdego stołu.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 459
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 9313
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13444
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2705
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 459
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 9313
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13444
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2705
Składniki
Ziemniaki i marchewki obierz oraz ugotuj do miękkości przez ok. 30 minut. Ostudź je i zetrzyj osobno na tarce o dużych oczkach.
Jajka ugotuj na twardo. Przepłucz je zimną wodą i obierz. Oddziel od siebie żółtka od białek. Każde z nich zetrzyj osobno: białka na dużych oczkach, żółtka na drobnych.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Przełóż ją do małej miseczki. Dodaj ocet, cukier i sól. Zalej ją wrzącą wodą i pozostaw na ok. 30 minut. Następnie odlej płyn.
Odcedź tuńczyka z puszki i rozgnieć go widelcem, tworząc jednolitą masę. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W salaterkach rozmieszczaj po kolei: ziemniaki, tuńczyka, cebulę, ser, białka jajek i marchewkę. Każdą z tych warstw posmaruj kopiastą łyżką majonezu.
Na wierzchu rozłóż tarte żółtka jajek. Sałatkę weselną włóż do lodówki na kilka godzin, by dobrze związała. Podawaj na zimno, udekorowaną natką pietruszki.