Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja dzisiejsza sałatka pochodzi ze bardzo starej książki mojej babci. Jest to sałatka warzywna w stylu włoskim inaczej przygotowana bo w galarecie. Jest bardzo smaczna. Polecam.
forma keksowa, folia aluminiowa lub spożywcza,
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113149
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 563
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 916
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 654
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113149
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 563
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 916
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 654
Składniki
Groszek odsączyć z zalewy. Marchewkę, pietruszkę oraz seler ugotować, obrać i pokroić w kostkę wielkości groszku. Obrane ogórki i jabłka pokroić w kostkę. Surowy por pokroić w bardzo cieniutkie prążki. Warzywa wymieszać , przyprawić do smaku solą i cukrem oraz połową soku z cytryny. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie ,gdy napęcznieje rozpuścić we wrzątku. Do majonezu cieniutkim strumieniem wlewać wystudzoną żelatynę stale mieszając. Część majonezu wlać do sałatki i szybko wymieszać . Sałatkę przelać do wyścielonej folią spożywczą lub aluminiową keksówki, na wierzch wyłożyć pozostały majonez i włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Przed podaniem sałatkę wyjąć na półmisek udekorować cząstkami jajek i natką pietruszki. Podawać pokrojoną w plastry.
Sałatka w przekroju.
Sałatka po wyjęciu.