Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja dzisiejsza sałatka pochodzi ze bardzo starej książki mojej babci. Jest to sałatka warzywna w stylu włoskim inaczej przygotowana bo w galarecie. Jest bardzo smaczna. Polecam.
forma keksowa, folia aluminiowa lub spożywcza,
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3750
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 172
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 1289
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3750
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 172
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 1289
Składniki
Groszek odsączyć z zalewy. Marchewkę, pietruszkę oraz seler ugotować, obrać i pokroić w kostkę wielkości groszku. Obrane ogórki i jabłka pokroić w kostkę. Surowy por pokroić w bardzo cieniutkie prążki. Warzywa wymieszać , przyprawić do smaku solą i cukrem oraz połową soku z cytryny. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie ,gdy napęcznieje rozpuścić we wrzątku. Do majonezu cieniutkim strumieniem wlewać wystudzoną żelatynę stale mieszając. Część majonezu wlać do sałatki i szybko wymieszać . Sałatkę przelać do wyścielonej folią spożywczą lub aluminiową keksówki, na wierzch wyłożyć pozostały majonez i włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Przed podaniem sałatkę wyjąć na półmisek udekorować cząstkami jajek i natką pietruszki. Podawać pokrojoną w plastry.
Sałatka w przekroju.
Sałatka po wyjęciu.