Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z bobem, papryką i pomidorem, idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, czy weekendowego grilla. To wersja sałatki, która odnajduje się w każdej okazji bez podgrzania i wybornie smakuje na zimno. Bób, bogaty jest w białko, witaminy i niezbędne minerały. O jego walorach zdrowotnych można mówić wiele, ale w zestawieniu z masełkiem, koperkiem, jajkiem, warzywami i pysznym sosem, jest majstersztykiem smakowym, nie tylko witaminowym!
garnek, deska do krojenia, miska
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 88
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 15991
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 115
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 460
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 307
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 98
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 88
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 15991
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 115
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 460
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 307
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 98
Składniki
Umyj bób. Przygotuj mały garnek i wlej do niego wodę wraz z odrobiną soli i cukru. Gdy woda będzie już wrząca. Bób w zależności do tego czy jest młodszy, czy starszy różnie się gotuje. Trzeba założyć, że ok. 6-12 minut nawet. Najważniejszy jest stopień kontrolowania miękkości. Najczęściej widać to po skórce, która powinna być nieco bardziej brązowa, gdy jest gotowana. Ugotowany bób przestudź i obierz ze skórek, wtedy danie będzie lekkostrawne.
Ugotuj jajka na twardo lub półmiękko w zależności od preferencji. Gotuj ok. 8 minut. Gotuj z wodą z solą, aby skorupka lepiej odchodziła. Po ugotowaniu obierz ze skorupki i odstaw na chwilę.
Paprykę pokrój w drobniejszą kostkę, a cebulkę przygotuj w piórka. Posiekaj koperek na drobno oraz przekrój pomidorki koktajlowe na pół. Możesz opcjonalnie dodać pokrojony szczypiorek, aby danie było jeszcze bardziej zdrowe i pełne witamin.
Wszystkie składniki na sos wymieszaj z czosnkiem przepuszczonym przez praskę i wymieszaj z pozostałymi warzywami. Przypraw według uznania. Wstaw do lodówki na kilkanaście minut. Sałatkę podawaj z grzankami. Również nie muszą być ciepłe.