Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatki to nieograniczone pole do popisu dla kulinarnej fantazji, zwłaszcza z inspiracją płynącą z kuchni z różnych zakątków świata. Bardzo oryginalną propozycją jest np. zainspirowana kuchnią azjatycką sałatka z boczniakami i szpinakiem.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1370
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1370
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Połącz w miseczce wszystkie składniki na dressing. Dokładnie wymieszaj.
Umyj szpinak (o ile nie korzystasz z już umytego) i dokładnie osusz (możesz posłużyć się wirówką do sałaty).
Opłucz boczniaki, osusz i pokrój w paski. Obierz czosnek i drobno posiekaj.
Na suchej patelni upraż ziarna sezamu. Odłóż na bok.
Rozgrzej na patelni olej ryżowy (lub inny olej roślinny o neutralnym smaku, z wysokim punktem dymienia, np. rzepakowy). Krótko podsmaż na nim czosnek, uważając, by się nie przypalił. Po chwili dodaj na patelnię boczniaki. Smaż, aż się zarumienią. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z patelni i odstaw do przestudzenia.
Połącz w misce szpinak i boczniaki. Dodaj dressing i wymieszaj składniki sałatki. Posyp sezamem. Sałatka jest najlepsza pół godziny po przygotowaniu.