Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatki to nieograniczone pole do popisu dla kulinarnej fantazji, zwłaszcza z inspiracją płynącą z kuchni z różnych zakątków świata. Bardzo oryginalną propozycją jest np. zainspirowana kuchnią azjatycką sałatka z boczniakami i szpinakiem.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36605
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3336
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 491
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2795
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36605
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3336
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 491
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2795
Składniki
Połącz w miseczce wszystkie składniki na dressing. Dokładnie wymieszaj.
Umyj szpinak (o ile nie korzystasz z już umytego) i dokładnie osusz (możesz posłużyć się wirówką do sałaty).
Opłucz boczniaki, osusz i pokrój w paski. Obierz czosnek i drobno posiekaj.
Na suchej patelni upraż ziarna sezamu. Odłóż na bok.
Rozgrzej na patelni olej ryżowy (lub inny olej roślinny o neutralnym smaku, z wysokim punktem dymienia, np. rzepakowy). Krótko podsmaż na nim czosnek, uważając, by się nie przypalił. Po chwili dodaj na patelnię boczniaki. Smaż, aż się zarumienią. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z patelni i odstaw do przestudzenia.
Połącz w misce szpinak i boczniaki. Dodaj dressing i wymieszaj składniki sałatki. Posyp sezamem. Sałatka jest najlepsza pół godziny po przygotowaniu.