Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z brokułami i serem to lekka, choć pożywna przekąska, którą przygotujesz bez trudu, sprawiając kulinarną radość wszystkim domownikom i gościom. Sałatka daje dużo możliwości przystosowania jej do własnych preferencji. W oryginalniej postaci zasmakuje mięsożercom, ale z powodzeniem możesz zamieć boczek na tofu a ser na tartą marchewkę, aby uzyskać przyjazną weganom wariację.
Przepis na bardzo fajny obiad. Wołowina z porami z dodatkiem bazylii oraz jas...
Odsłon: 119
Syrop z owoców pigwowca można dodawać zimą do herbaty zamiast drogich cytryn....
Odsłon: 118
Klops albo inaczej pieczeń rzymska z pieczarkami. Proste pyszne danie obiadow...
Odsłon: 359
Pożywny ryż z dodatkiem warzyw może stanowić dodatek do orientalnego lub swoj...
Odsłon: 208
Delikatne naleśniki wypełnione pełnym smaku farszem pieczarkowo-cebulkowym ob...
Odsłon: 3491
Przepis na bardzo fajny obiad. Wołowina z porami z dodatkiem bazylii oraz jas...
Odsłon: 119
Syrop z owoców pigwowca można dodawać zimą do herbaty zamiast drogich cytryn....
Odsłon: 118
Klops albo inaczej pieczeń rzymska z pieczarkami. Proste pyszne danie obiadow...
Odsłon: 359
Pożywny ryż z dodatkiem warzyw może stanowić dodatek do orientalnego lub swoj...
Odsłon: 208
Delikatne naleśniki wypełnione pełnym smaku farszem pieczarkowo-cebulkowym ob...
Odsłon: 3491
Składniki
Brokuł podziel na różyczki i gotuj przez 2 minuty od momentu wrzucenia na osolony wrzątek. Następnie przelej zimną wodą, odcedź na sicie i przełóż do miski. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni i przełóż do brokułów. Boczek pokrój w paski i podsmaż go, aby stał się chrupiący. Uważaj jednak, by go nie spalić. Ser zetrzyj na tarce jarzynowej. Przestudzony boczek i ser umieść w misce.
W miseczce wymieszaj olej, musztardę, miód, ocet, płatki chili, sól, czarny pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Najlepiej energicznie wymieszaj, aby powstał ładny, emulsyjny sos. Polej dressingiem sałatkę i dokładnie wymieszaj. Sałatkę z brokułami i serem podawaj od razu po przygotowaniu.