Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z brokułami i serem to lekka, choć pożywna przekąska, którą przygotujesz bez trudu, sprawiając kulinarną radość wszystkim domownikom i gościom. Sałatka daje dużo możliwości przystosowania jej do własnych preferencji. W oryginalniej postaci zasmakuje mięsożercom, ale z powodzeniem możesz zamieć boczek na tofu a ser na tartą marchewkę, aby uzyskać przyjazną weganom wariację.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 30203
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9669
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2155
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4152
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 861
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 30203
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9669
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2155
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4152
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 861
Składniki
Brokuł podziel na różyczki i gotuj przez 2 minuty od momentu wrzucenia na osolony wrzątek. Następnie przelej zimną wodą, odcedź na sicie i przełóż do miski. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni i przełóż do brokułów. Boczek pokrój w paski i podsmaż go, aby stał się chrupiący. Uważaj jednak, by go nie spalić. Ser zetrzyj na tarce jarzynowej. Przestudzony boczek i ser umieść w misce.
W miseczce wymieszaj olej, musztardę, miód, ocet, płatki chili, sól, czarny pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Najlepiej energicznie wymieszaj, aby powstał ładny, emulsyjny sos. Polej dressingiem sałatkę i dokładnie wymieszaj. Sałatkę z brokułami i serem podawaj od razu po przygotowaniu.