Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z brokułami i sosem jogurtowym to łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, które może stanowić dodatek do obiadu, ale także samodzielne danie. Z powodzeniem będzie stanowić wykwintną przystawkę czy przekąskę podczas rodzinnej imprezy czy kameralnego spotkania ze znajomymi. Danie jest bogate w witaminy, minerały i składniki odżywcze – może być niemal bez ograniczeń spożywane przez osoby na diecie redukcyjnej czy sportowej. Sałatkę przyrządzisz w zaledwie 15 minut, a cieszyć się nią możesz znacznie dłużej! Przygotuj od razu podwójną porcję, bo z pewnością nie pozostaną ci żadne resztki.
Składniki
Kalafiora i brokuł podziel na małe różyczki, wielkości jednego kęsa.
W tej sałatce możesz użyć surowych warzyw, jeśli jednak wolisz gotowane, wszystkie różyczki wrzuć na 3 minuty do osolonego wrzątku. Następnie odcedź je i pozostaw do ostygnięcia i osuszenia. Kalafior i brokuł powinny być dalej al dente – nie mogą się rozpadać.
Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w cienkie słupki, a cebulę drobno poszatkuj.
Pomidorki pokrój w niewielką kostkę – ćwiartki lub ósemki w zależności od wielkości warzyw.
Wszystkie warzywa przełóż do miski i wstępnie wymieszaj.
Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki na sos do uzyskania jednolitej mieszaniny. Zalej nią sałatkę i całość dobrze wymieszaj, by dressing pokrył warzywa.
Sałatkę z brokułami i sosem jogurtowym wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się połączyły. Podawaj ją na zimno.