Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kupiłam bardzo dużego brokuła z myślą o tym daniu, bo sałatka z brokułem jest przepyszna. Figuruje w naszym menu od lat, a pomysł podpatrzyłam kiedyś u kolegi z pracy, jednak nie poprosiłam go o przepis – to moja własna interpretacja, z pamięci. Pyszna sałatka, bardzo polecam!
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 17083
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 299
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 913
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7235
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8764
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 17083
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 299
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 913
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7235
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8764
Składniki
Różyczki brokuła podziel na nieduże kawałki (drobne różyczki) i zblanszuj je. Co to oznacza? Umyte cząstki brokuła wrzuć na 1-2 minuty do lekko osolonej wrzącej wody, a następnie odcedź i natychmiast zanurz w bardzo zimnej wodzie.
Dzięki temu zahartują się, pozostaną lekko chrupkie, ale już nie surowe i zachowają intensywnie zielony kolor.
W osobnym garnku, w osolonej wodzie ugotuj makaron al’dente, ale niech nie będzie bardzo twardy, tylko taki pół na pół. Zaraz po odcedzeniu dodasz kokardki do miski z pozostałymi składnikami. Jeśli jednak gotujesz makaron wcześniej – odcedź ugotowane kokardki, dodaj do nich łyżkę oliwy (żeby się nie posklejały) i ostudź.
W dużej misce rozgnieć widelcem gorgonzolę. Pokruszony ser pleśniowy zmieszaj z majonezem na sos (najlepiej, by były w nim widoczne malutkie kawałeczki sera).
Jeszcze dodaj słuszną porcję grubo mielonego (albo młotkowanego) czarnego pieprzu, wymieszaj sos.
Do miski z sosem dodaj zblanszowane różyczki brokuła oraz makaron, wymieszaj wszystko delikatnie, ale dokładnie. Sprawdź smak. Być może będzie trzeba dodać odrobinę soli, ale to mało prawdopodobne. Jednak smak trzeba sprawdzić, by się upewnić, że sałatka z brokułem będzie naprawdę pyszna!
Na koniec posyp sałatkę garścią posiekanych włoskich orzechów, które tu bardzo dobrze pasują. Już nie musisz mieszać, bo orzechy na wierzchu sałatki wyglądają bardzo ładnie.
Jak podawać? Jak najprościej, ale bardzo sprawiedliwie – każdemu biesiadnikowi nałóż porcję, sięgając aż do dna miski. Wtedy orzechy z wierzchniej warstwy zostaną w miarę równo rozdzielone