Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z brokułem

Sałatka z brokułem

Autor:

Przepisów i artykułów: 363 Ocena: 4541

Dodano:

Odsłon: 11124

Kupiłam bardzo dużego brokuła z myślą o tym daniu, bo sałatka z brokułem jest przepyszna. Figuruje w naszym menu od lat, a pomysł podpatrzyłam kiedyś u kolegi z pracy, jednak nie poprosiłam go o przepis – to moja własna interpretacja, z pamięci. Pyszna sałatka, bardzo polecam!

Składniki

  • różyczki ze sporego brokuła (łodygę zużyj do innych potraw)
  • 250 g suchego makaronu, najlepsze do tej sałatki są kokardki – oczywiście może to być makaron bezglutenowy
  • 200 g sera gorgonzola (lub innego z niebieską pleśnią – lazur, rokpol itp.)
  • 4 łyżki majonezu (osoby skrupulatnie liczące kalorie mogą zmieszać majonez i jogurt w proporcji 1:1)
  • grubo mielony czarny pieprz i ewentualnie odrobina soli
  • garść posiekanych orzechów włoskich
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka z brokułem

Przygotowanie

  1. Różyczki brokuła podziel na nieduże kawałki (drobne różyczki) i zblanszuj je. Co to oznacza? Umyte cząstki brokuła wrzuć na 1-2 minuty do lekko osolonej wrzącej wody, a następnie odcedź i natychmiast zanurz w bardzo zimnej wodzie.

  2. Dzięki temu zahartują się, pozostaną lekko chrupkie, ale już nie surowe i zachowają intensywnie zielony kolor.

  3. W osobnym garnku, w osolonej wodzie ugotuj makaron al’dente, ale niech nie będzie bardzo twardy, tylko taki pół na pół. Zaraz po odcedzeniu dodasz kokardki do miski z pozostałymi składnikami. Jeśli jednak gotujesz makaron wcześniej – odcedź ugotowane kokardki, dodaj do nich łyżkę oliwy (żeby się nie posklejały) i ostudź.

  4. W dużej misce rozgnieć widelcem gorgonzolę. Pokruszony ser pleśniowy zmieszaj z majonezem na sos (najlepiej, by były w nim widoczne malutkie kawałeczki sera).

  5. Jeszcze dodaj słuszną porcję grubo mielonego (albo młotkowanego) czarnego pieprzu, wymieszaj sos.

  6. Do miski z sosem dodaj zblanszowane różyczki brokuła oraz makaron, wymieszaj wszystko delikatnie, ale dokładnie. Sprawdź smak. Być może będzie trzeba dodać odrobinę soli, ale to mało prawdopodobne. Jednak smak trzeba sprawdzić, by się upewnić, że sałatka z brokułem będzie naprawdę pyszna!

  7. Na koniec posyp sałatkę garścią posiekanych włoskich orzechów, które tu bardzo dobrze pasują. Już nie musisz mieszać, bo orzechy na wierzchu sałatki wyglądają bardzo ładnie.

  8. Jak podawać?
    Jak najprościej, ale bardzo sprawiedliwie – każdemu biesiadnikowi nałóż porcję, sięgając aż do dna miski. Wtedy orzechy z wierzchniej warstwy zostaną w miarę równo rozdzielone

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń