Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis w pięknych, romantycznych kolorach. Sałatka z burakiem i nektarynką jest łatwa do przygotowania i pięknie się prezentuje. Idealna propozycja na przykład na romantyczną kolacje ;)
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2111
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101786
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6212
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2111
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101786
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6212
Składniki
Na początku myjemy buraki i owijamy je w folię aluminiową. Pieczemy w 160°C (z termoobiegiem) i pieczemy około godzinę, aż będą miękkie. Najłatwiej jest to sprawdzić za pomocą patyczka do szaszłyków, jeśli patyczek wbija się łatwo w buraka to znaczy, że są gotowe. Upieczone rozwijamy z folii i pozostawiamy do wystudzenia. Zimne buraczki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Najlepiej wykorzystać do tego tarkę/mandolinę taką jak do krojenia ogórków na mizerię.
Później nektarynkę dzielimy na pół i wyciągamy pestkę. Następnie kroimy ją w cienkie półplasterki. Ser kroimy w kostkę, a rukolę dokładnie myjemy i osuszamy.
Sałatka najładniej prezentuje się na płaskim naczyniu. Więc na dużym talerzu układamy rukolę i skrapiamy oliwą z oliwek. Na niej układamy buraki. Następnie dodajemy nektarynkę i ser. Na koniec polewamy wszystko sosem/kremem balsamicznym i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego ;)