Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis w pięknych, romantycznych kolorach. Sałatka z burakiem i nektarynką jest łatwa do przygotowania i pięknie się prezentuje. Idealna propozycja na przykład na romantyczną kolacje ;)
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1247
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 42
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1278
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 215
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1247
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 42
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1278
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 215
Składniki
Na początku myjemy buraki i owijamy je w folię aluminiową. Pieczemy w 160°C (z termoobiegiem) i pieczemy około godzinę, aż będą miękkie. Najłatwiej jest to sprawdzić za pomocą patyczka do szaszłyków, jeśli patyczek wbija się łatwo w buraka to znaczy, że są gotowe. Upieczone rozwijamy z folii i pozostawiamy do wystudzenia. Zimne buraczki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Najlepiej wykorzystać do tego tarkę/mandolinę taką jak do krojenia ogórków na mizerię.
Później nektarynkę dzielimy na pół i wyciągamy pestkę. Następnie kroimy ją w cienkie półplasterki. Ser kroimy w kostkę, a rukolę dokładnie myjemy i osuszamy.
Sałatka najładniej prezentuje się na płaskim naczyniu. Więc na dużym talerzu układamy rukolę i skrapiamy oliwą z oliwek. Na niej układamy buraki. Następnie dodajemy nektarynkę i ser. Na koniec polewamy wszystko sosem/kremem balsamicznym i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego ;)