Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z buraków kiszonych - w dwóch wersjach podania

Sałatka z buraków kiszonych - w dwóch wersjach podania

Autor:

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 1792

Dodano:

Odsłon: 11312

Przepis na sałatkę z buraków kiszonych (które pozostają po zrobieniu zakwasu na barszcz wigilijny) jak również można sałatkę przygotować z buraków ugotowanych. Sałatka jest bardzo smaczna o słodko-kwaśnym smaku, idealnie komponuje się z potrawami zarówno Wigilijnymi jaki i świątecznymi Ponadto sałaka świetnie prezentuje się podana w formie tradycyjnej czyli – salaterce lub jako sałatka warstwowa.

Składniki

  • ● 3 buraki średniej kiszone lub ugotowane ● 3-4 ogórki kiszone
  • ● 2 jajka ugotowane na twardo ● 4 łyżki majonezu ● 2 kwaśne jabłka ● Sól, pieprz do smaku
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka z buraków kiszonych - w dwóch wersjach podania

Przygotowanie

  1. WERSJA STANDARDOWA:

    Buraki, jabłka, ogórki kroimy w drobną kostkę, jajka trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy majonez oraz przyprawy, wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Sałatkę można podać np. w kieliszkach

  2. WERSJA WARSTWOWA:

    Majonez doprawić przyprawami do smaku

    Na dno salaterki układamy warstwę startych jajek i pokrywamy cienką warstwą majonezu, następną warstwę stanowią pokrojone w kostkę ogórki, które również pokrywamy majonezem, kolejną warstwę stanowią pokrojone w kostkę jabłka, które pokrywamy majonezem, ostatnią warstwa to buraki pokrojone w drobną kostkę. Do dekoracji sałatki można użyć natki pietruszki.

  3. Gotową sałatkę należy schłodzić przynajmniej dwie godziny w lodówce.



    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń