Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa, pożywna i szybka sałatka pełna białka i błonnika. Świetna na lunch do pracy. Nasyci na długo.
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 169
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 509
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 169
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 509
Składniki
Ciecierzycę wsypujemy do garnka i zalewamy wodą tak, aby poziom wody był o kilka centymetrów powyżej poziomu cieciorki. Odstawiamy na 2-3 godziny (a najlepiej na całą noc). Po namoczeniu, garnek stawiamy na gazie i zagotowujemy całość. Jeśli zauważymy, że wody znacznie ubyło (jej poziom spadł poniżej poziomu cieciorki), to uzupełniamy ją. Po zagotowaniu zmniejszamy gaz, dodajemy szczyptę soli i gotujemy tak przez około godzinę do miękkości.
W międzyczasie buraka smarujemy oliwą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez godzinę w 190 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu obieramy go ze skóry oraz kroimy w niezbyt drobną kostkę. Groszek zielony gotujemy i odcedzamy. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni.
Do miski wsypujemy ugotowaną ciecierzycę, groszek, ziarna oraz buraka. Oprószamy solą, pieprzem oraz wlewamy olej i mieszamy. Dodajemy rukolę/roszponkę i znowu delikatnie mieszamy. Przekładamy na talerze lub wkładamy do pojemniczków. Na wierzch każdej porcji układamy kawałeczki koziego sera.