Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z ciecierzycą i kozim serem

Sałatka z ciecierzycą i kozim serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 487

Dodano:

Odsłon: 1682

Zdrowa, pożywna i szybka sałatka pełna białka i błonnika. Świetna na lunch do pracy. Nasyci na długo.

Składniki

  • szklanka suchej ciecierzycy
  • szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
  • jeden niezbyt duży burak lub połowa większego
  • 100 g koziego sera
  • garść rukoli lub roszponki
  • po jednej łyżce pestek słonecznika i dyni
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju lnianego
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę wsypujemy do garnka i zalewamy wodą tak, aby poziom wody był o kilka centymetrów powyżej poziomu cieciorki. Odstawiamy na 2-3 godziny (a najlepiej na całą noc). Po namoczeniu, garnek stawiamy na gazie i zagotowujemy całość. Jeśli zauważymy, że wody znacznie ubyło (jej poziom spadł poniżej poziomu cieciorki), to uzupełniamy ją. Po zagotowaniu zmniejszamy gaz, dodajemy szczyptę soli i gotujemy tak przez około godzinę do miękkości.

  2. W międzyczasie buraka smarujemy oliwą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez godzinę w 190 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu obieramy go ze skóry oraz kroimy w niezbyt drobną kostkę. Groszek zielony gotujemy i odcedzamy. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni.

  3. Do miski wsypujemy ugotowaną ciecierzycę, groszek, ziarna oraz buraka. Oprószamy solą, pieprzem oraz wlewamy olej i mieszamy. Dodajemy rukolę/roszponkę i znowu delikatnie mieszamy. Przekładamy na talerze lub wkładamy do pojemniczków. Na wierzch każdej porcji układamy kawałeczki koziego sera.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 30 stycznia Samo zdrowie w miseczkach. Pyszna sałatka i można ją jeść nawet wieczorem, bo patrząc na foty mam na nią dużego smaka :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń