Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa, pożywna i szybka sałatka pełna białka i błonnika. Świetna na lunch do pracy. Nasyci na długo.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 612
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1273
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457970
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1523
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2306
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 612
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1273
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457970
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1523
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2306
Składniki
Ciecierzycę wsypujemy do garnka i zalewamy wodą tak, aby poziom wody był o kilka centymetrów powyżej poziomu cieciorki. Odstawiamy na 2-3 godziny (a najlepiej na całą noc). Po namoczeniu, garnek stawiamy na gazie i zagotowujemy całość. Jeśli zauważymy, że wody znacznie ubyło (jej poziom spadł poniżej poziomu cieciorki), to uzupełniamy ją. Po zagotowaniu zmniejszamy gaz, dodajemy szczyptę soli i gotujemy tak przez około godzinę do miękkości.
W międzyczasie buraka smarujemy oliwą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez godzinę w 190 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu obieramy go ze skóry oraz kroimy w niezbyt drobną kostkę. Groszek zielony gotujemy i odcedzamy. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni.
Do miski wsypujemy ugotowaną ciecierzycę, groszek, ziarna oraz buraka. Oprószamy solą, pieprzem oraz wlewamy olej i mieszamy. Dodajemy rukolę/roszponkę i znowu delikatnie mieszamy. Przekładamy na talerze lub wkładamy do pojemniczków. Na wierzch każdej porcji układamy kawałeczki koziego sera.