Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z cytronu to nie jest mój własny pomysł, bo skąd ja, Polka rodem z Wielkopolski, miałabym znać ten przedziwny owoc? Cytrony przybyły do nas z Sycylii razem z pomarańczami, kumkwatami i oliwą. Tak bardzo byłam ciekawa smaku sałatki, że po prostu MUSIAŁAM kupić też cytrony. I oto są. Wielkie niby-cytryny z grubą skórą, lekko słodkawym albedo i niewielką ilością delikatnie kwaśnego miąższu. Cytron jest jakby odwrotnością cytryny, od której oczekujemy raczej cienkiej skórki i mocno kwaśnego, soczystego miąższu. Ale przez to cytryna nie nadaje się na sałatkę tak po prostu, a jedynie jako dodatek. Za to cytron jest prawdziwym królem sałatek cytrusowych. Zdecydowanie warto go spróbować, bo nie da się porównać go z niczym powszechnie znanym.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8737
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8737
Składniki
Cytron, zwany również cedratem, pochodzi najprawdopodobniej z Indii, skąd przez Iran przywędrował jako pierwszy cytrus do Europy. Wszystko wskazuje na to, że do Włoch dotarł w II wieku przed Chrystusem. Do dzisiaj jest uprawiany na Sycylii. Owoce cytronu osiągają duże lub bardzo duże rozmiary. Nietypową cechą tego cytrusa jest jego lekko słodkawe, bardzo grube albedo i niewielka ilość kwaśnego miąższu. W lokalnej sycylijskiej kuchni jest wykorzystywany jako baza do dżemów i marmolad, a także w sałatkach w nietypowym połączeniu z sardelą i oliwkami.
Cytron obierz cienko ze skórki, przekrój na pół (lub ćwierć) i następnie na cienkie plastry, które ułożysz na dużym talerzu. Z plasterków usuń pestki i najlepiej wytnij dość twardy rdzeń ze środka owocu. Mój cytron był tak duży, że po namyśle każdy ćwierćplasterek przekroiłam jeszcze na pół.
Na cytronie poukładaj całe lub pokrojone w plasterki czarne oliwki.
Przygotuj emulsję, łącząc oliwę z sokiem z cytryny, szczyptą soli i czarnego pieprzu oraz ewentualnie z poszatkowaną sardelą. Wymieszaj wszystko, najlepiej potrząsając zamkniętym słoikiem jak shakerem.
Gotowym sosem polej pięknie ułożony cytron, a następnie posyp natką pietruszki.
Na koniec można ozdobić sałatkę dodatkową zieleniną, cienko startą skórką z pomarańczy i odrobiną ziaren różowego pieprzu.
Sałatka z cytronu jest gotowa do podania, a Ty możesz dzięki niej poczuć choć odrobinę smaków Sycylii. I wiosny, długo wyczekiwanej wiosny! Nadaje się nawet na wielkanocny stół, bo to piękne, słoneczne małe danie orzeźwi i odświeży kubki smakowe zmęczone nadmiarem treściwych świątecznych potraw.
Życzę nam wszystkim wspaniałej podróży na Sycylię, aby móc poznać przyrodę, kulturę i tradycje kulinarne wyspy. Wielkanoc na Sycylii – to byłoby coś, prawda? Smacznego!