Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z dyni piżmowej to bardzo oryginalna propozycja posiłku w sam raz dla osób, które chcą odżywiać się zdrowo i bez pustych kalorii.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1846
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4738
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1846
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4738
Składniki
Pokrój cukinię (w skórce) na plasterki. Zasyp solą i odstaw na kwadrans. Po tym czasie osusz cukinię ręcznikiem papierowym (lub odlej sok, który puściła) i oczyść z nadmiaru soli.
Podziel brokuł na różyczki, usuwając głąb. Podgotuj różyczki brokułu na parze tak, by były na wpół twarde.
Podziel dynię na mniejsze kawałki. Usuń miękisz z pestkami. Kawałki dyni oprósz gałką muszkatołową i imbirem.
Pokrój pomidorki koktajlowe na połówki i lekko posól.
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia kawałki dyni, cukinię, pomidorki i różyczki brokułu. Skrop warzywa oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 minut – do miękkości warzyw. Przestudź.
Obierz awokado i usuń pestkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Zblenduj awokado i czosnek z jogurtem. Dopraw sokiem z limonki, pieprzem i solą.
Jeśli chcesz, by sałatka była bardzie pożywna, ugotuj na półtwardo (3-4 minuty od chwili zagotowania się wody) jajka – tyle, ile porcji sałatki przewidujesz.
Połącz warzywa w większej misce, wymieszaj i podziel na porcje. Na każdej porcji sałatki ułóż obrane jajko i duży kleks sosu z awokado. Oprósz posiekanym szczypiorkiem.