Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pikantna sałatka z fasoli szparagowej to danie rodem z kuchni tajskiej. Przyrządzając je, nie idź na kompromisy! Nie stosuj zamienników (np. dostępnej w azjatyckich delikatesach pasty z tamaryndowca), jeśli chcesz poznać niecodzienny smak tej sałatki. Możesz w ostateczności zastąpić sos rybny sojowym, jeżeli stosujesz dietę wegetariańską.
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 112
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 177
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2176
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 112
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 177
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2176
Składniki
Fasolkę szparagową wypłucz, odetnij końcówki, a strąki pokrój na dość duże kawałki. Wrzuć je do osolonego wrzątku (około 1 l wody). Gotuj około 15 minut (tak, aby strączki nie były twarde, ale nie rozgotowały się). Odcedź i wystudź.
Pokrój pomidorki na połówki. Z papryczki chili usuń nasiona i pokrój ją na plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę.
W osobnym naczyniu połącz oliwę, sosy rybne i pastę z tamaryndowca. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj sos (tak, by cukier się rozpuścił)
Połącz w misce fasolkę, czosnek i świeżą papryczkę chili. Wymieszaj energicznie – tak, by strąki się otworzyły. Wówczas dodaj do sałatki sos. I ponownie wymieszaj. Następnie dołóż pomidory i oprósz sałatkę płatkami chili. Całość skrop sokiem z limonki i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
Pikantną sałatkę z fasoli szparagowej podaj od razu, na przykład z gotowanym ryżem i duszonym mięsem (w wersji wegetariańskiej – z samym ryżem). Może też stanowić samodzielne danie podane z pieczywem.