Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na lekką, smaczną i pożywną sałatkę z grillowanym serem halloumi, awokado oraz świeżymi figami, które są niskokaloryczne oraz posiadają wiele wartości odżywczych. Znajdziemy w nich wapń, potas, magnez, miedź, witaminy z grupy B, sporą dawkę błonnika oraz cenne fitosterole. Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu, a wszystkie składniki otula miodowo - cytrynowy sos vinegret.
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 281
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 113
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4581
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 187
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 124
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 281
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 113
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4581
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 187
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 124
Składniki
Awokado dzielimy na 2 połówki i kroimy je w plastry. Suszone figi kroimy w półćwiartki. Ser halloumi kroimy w około 1,5 cm plastry, które lekko skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy na patelni grillowej z obu stron.
Na talerzach układamy liście rukoli oraz mięty, pokrojone figi, awokado i pomidorki koktajlowe. Dodajemy także grillowane kawałki sera halloumi oraz orzechy włoskie.
Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny i miód, dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę i gotowe! :)
Do sałatki możemy dodać inne ulubione orzechy. Świetnie sprawdzą się nerkowce lub orzechy pekan.
Ser Halloumi możemy grillować także na tradycyjnym grillu lub obsmażyć na zwykłej patelni.