Do góry

Sałatki Przepis na:

sałatka z figami, fetą i pomarańczowym dressingiem

sałatka z figami, fetą i pomarańczowym dressingiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 821

Dodano:

Odsłon: 143

pyszne połączenie słonej fety, słodkich fig i buraczków z kwaśnym sosem pomarańczowym i chrupkością orzechów pistacjowych

Składniki

  • mieszanka sałat liściastych - 60 g
  • gotowane buraczki - 2-3 małe
  • ser feta - 100 g
  • figi - 2 szt
  • pistacje - spora garść
  • DRESSING POMARAŃCZOWY:
  • sok pomarańczowy - 1/4 szklanki
  • ocet winny - 2 łyżki
  • musztarda dijon - 1 płaska lyżeczka
  • miód - 2 łyżeczki
  • pieprz - szczypta
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
sałatka z figami, fetą i pomarańczowym dressingiem

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, schłodzić w lodówce.

  2. Liście sałaty ułożyć na talerzu. Buraczki i figi pokroić na kawałki, ułożyć na sałacie. Ser feta rozdrobnić dłońmi lub pokroić w kostkę, dodać do sałatki. Przed podaniem sałatkę polać schłodzonym sosem pomarańczowym i posypać siekanymi pistacjami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń