Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka, świeża, kolorowa i sycąca – taka właśnie jest sałatka z grillowanym kurczakiem!
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 58
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 36
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 58
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 36
Składniki
Filety z kurczaka oczyść z błon i przekrój wzdłuż, aby zrobiły się płaskie kotlety. W misce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód i przyprawy. Włóż mięso do marynaty, dokładnie obtocz i odstaw na minimum 30 minut.
W małej miseczce połącz wszystkie składniki sosu: oliwę, ocet, czosnek, musztardę, wino (jeśli używasz), cukier, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie do uzyskania jednolitej emulsji.
Rozgrzej patelnię grillową lub klasyczną patelnię. Grilluj kurczaka po kilka minut z każdej strony aż będzie złocisty i soczysty. Odstaw do lekkiego przestudzenia, a następnie pokrój w plastry.
Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki, pomidory pokrój w cząstki, a cebulę w cienkie piórka.
W dużej misie ułóż sałatę, dodaj pomidory, cebulę i grillowanego kurczaka. Polej wszystko sosem i delikatnie wymieszaj. Wierzch posyp sezamem.