Sałatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 7111
Dodano: 11.11.2020
Odsłon: 1353
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Jarmuz w zasadzie jemy na cieplo, lecz jesli chcemy zrobic z niego salatke powinnismy go ugniesc w marynacie, aby stal sie bardziej miekki, a jednoczesnie tak przygotowany nie straci swoich wartosci odzywczych.
Najpierw jarmuz umyc dokładnie, poszarpac na kawalki wielkosci kesa i usunac twarde czesci lisci. Odcedzic i przelozyc do duzej miski.
Z octu jablkowego, soku jablkowego, soku z cytryny, oleju krokoszowego oraz soli i pieprzu zrobic marynate i polac nia jarmuz, nastepnie energicznie ugniatac rekami, az liscie beda miekkie.
Umyc dokladnie kalafior romanesco, odciac poszczególne rózyczki i usmazyc na rozgrzanym oleju. Jablko i pigwe pokroic w kostke, dodac do romanesco razem z kasza gryczana. Smazyc wszystko do momentu az kasza zmieknie. Doprawic solą, pieprzem i galka muszkatolowa.
Przed podaniem dodac do jarmużu pozostale, jeszcze cieple skladniki.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

BEATA1978 26 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Jaka pyszna sałatka i ta pigwa... mniam :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 14 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Wspaniała sałatka!!!!1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 12 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Pysznosci i jak zwykle przepiekna fotorelacja :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

KORAL 11 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Musi być smacznie.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Obserwator 11 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Jak zwykle pomysłowo :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 11 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Cudowne połączenie <3Do tego zdrowo, pysznie i jak aromatycznie!
1 Kto głosował? | Odpowiedz