Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaszę gryczaną w zasadzie jemy z mięsem i sosem, trudno ją sobie wyobrazić tylko z warzywami. A przecież takie połączenie może smakować, zwłaszcza jeśli dobierzemy odpowiednie składniki. Do tej sałatki, którą można potraktować jako pełnowartościowy posiłek, wybrałam jarmuż, kalafior romanesco, pigwę i jabłka oraz oczywiście kaszę gryczaną. Połączenie świeżego jarmużu z ciepłymi składnikami tworzy niezwykłą jesienną sałatkę, która przypadnie do gustu każdemu
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 110
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 294
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1201
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 2154
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25545
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 110
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 294
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1201
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 2154
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25545
Składniki
Jarmuz w zasadzie jemy na cieplo, lecz jesli chcemy zrobic z niego salatke powinnismy go ugniesc w marynacie, aby stal sie bardziej miekki, a jednoczesnie tak przygotowany nie straci swoich wartosci odzywczych. Najpierw jarmuz umyc dokładnie, poszarpac na kawalki wielkosci kesa i usunac twarde czesci lisci. Odcedzic i przelozyc do duzej miski. Z octu jablkowego, soku jablkowego, soku z cytryny, oleju krokoszowego oraz soli i pieprzu zrobic marynate i polac nia jarmuz, nastepnie energicznie ugniatac rekami, az liscie beda miekkie.
Umyc dokladnie kalafior romanesco, odciac poszczególne rózyczki i usmazyc na rozgrzanym oleju. Jablko i pigwe pokroic w kostke, dodac do romanesco razem z kasza gryczana. Smazyc wszystko do momentu az kasza zmieknie. Doprawic solą, pieprzem i galka muszkatolowa.
Przed podaniem dodac do jarmużu pozostale, jeszcze cieple skladniki.