Kaszę gryczaną w zasadzie jemy z mięsem i sosem, trudno ją sobie wyobrazić tylko z warzywami. A przecież takie połączenie może smakować, zwłaszcza jeśli dobierzemy odpowiednie składniki. Do tej sałatki, którą można potraktować jako pełnowartościowy posiłek, wybrałam jarmuż, kalafior romanesco, pigwę i jabłka oraz oczywiście kaszę gryczaną. Połączenie świeżego jarmużu z ciepłymi składnikami tworzy niezwykłą jesienną sałatkę, która przypadnie do gustu każdemu
Sałatka z jarmużem, romanesco, pigwą i kaszą gryczaną
Składniki
- 600 g jarmużu
- 1 kalafior romanesco
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 4 łyżki soku jabłkowego
- 1 cytryna
- 400 ml oleju krokoszowego lub lnianego
- 4 łyżki kaszy gryczanej
- 1 jabłko
- 1 pigwa
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Składniki
- 600 g jarmużu
- 1 kalafior romanesco
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 4 łyżki soku jabłkowego
- 1 cytryna
- 400 ml oleju krokoszowego lub lnianego
- 4 łyżki kaszy gryczanej
- 1 jabłko
- 1 pigwa
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz

Etapy przygotowania
Jarmuz w zasadzie jemy na cieplo, lecz jesli chcemy zrobic z niego salatke powinnismy go ugniesc w marynacie, aby stal sie bardziej miekki, a jednoczesnie tak przygotowany nie straci swoich wartosci odzywczych. Najpierw jarmuz umyc dokładnie, poszarpac na kawalki wielkosci kesa i usunac twarde czesci lisci. Odcedzic i przelozyc do duzej miski. Z octu jablkowego, soku jablkowego, soku z cytryny, oleju krokoszowego oraz soli i pieprzu zrobic marynate i polac nia jarmuz, nastepnie energicznie ugniatac rekami, az liscie beda miekkie.

Umyc dokladnie kalafior romanesco, odciac poszczególne rózyczki i usmazyc na rozgrzanym oleju. Jablko i pigwe pokroic w kostke, dodac do romanesco razem z kasza gryczana. Smazyc wszystko do momentu az kasza zmieknie. Doprawic solą, pieprzem i galka muszkatolowa.

Przed podaniem dodac do jarmużu pozostale, jeszcze cieple skladniki.

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 462

Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Nabiał
- Ser
- Mleko
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
Odsłon: 666415

Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Makaron
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Wołowina
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 172

Pożywna, dobra zupa. Polecam.
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Warzywa
- Kapusta
- Nabiał
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 800

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 5864
Ostatnio komentowane przepisy
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 462

Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Nabiał
- Ser
- Mleko
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
Odsłon: 666415

Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Makaron
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Wołowina
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 172

Pożywna, dobra zupa. Polecam.
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Warzywa
- Kapusta
- Nabiał
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 800

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 5864



Składniki
- 600 g jarmużu
- 1 kalafior romanesco
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 4 łyżki soku jabłkowego
- 1 cytryna
- 400 ml oleju krokoszowego lub lnianego
- 4 łyżki kaszy gryczanej
- 1 jabłko
- 1 pigwa
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Jarmuz w zasadzie jemy na cieplo, lecz jesli chcemy zrobic z niego salatke powinnismy go ugniesc w marynacie, aby stal sie bardziej miekki, a jednoczesnie tak przygotowany nie straci swoich wartosci odzywczych. Najpierw jarmuz umyc dokładnie, poszarpac na kawalki wielkosci kesa i usunac twarde czesci lisci. Odcedzic i przelozyc do duzej miski. Z octu jablkowego, soku jablkowego, soku z cytryny, oleju krokoszowego oraz soli i pieprzu zrobic marynate i polac nia jarmuz, nastepnie energicznie ugniatac rekami, az liscie beda miekkie.
Umyc dokladnie kalafior romanesco, odciac poszczególne rózyczki i usmazyc na rozgrzanym oleju. Jablko i pigwe pokroic w kostke, dodac do romanesco razem z kasza gryczana. Smazyc wszystko do momentu az kasza zmieknie. Doprawic solą, pieprzem i galka muszkatolowa.
Przed podaniem dodac do jarmużu pozostale, jeszcze cieple skladniki.