Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaszę gryczaną w zasadzie jemy z mięsem i sosem, trudno ją sobie wyobrazić tylko z warzywami. A przecież takie połączenie może smakować, zwłaszcza jeśli dobierzemy odpowiednie składniki. Do tej sałatki, którą można potraktować jako pełnowartościowy posiłek, wybrałam jarmuż, kalafior romanesco, pigwę i jabłka oraz oczywiście kaszę gryczaną. Połączenie świeżego jarmużu z ciepłymi składnikami tworzy niezwykłą jesienną sałatkę, która przypadnie do gustu każdemu
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1052
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 107
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1052
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 107
Składniki
Jarmuz w zasadzie jemy na cieplo, lecz jesli chcemy zrobic z niego salatke powinnismy go ugniesc w marynacie, aby stal sie bardziej miekki, a jednoczesnie tak przygotowany nie straci swoich wartosci odzywczych. Najpierw jarmuz umyc dokładnie, poszarpac na kawalki wielkosci kesa i usunac twarde czesci lisci. Odcedzic i przelozyc do duzej miski. Z octu jablkowego, soku jablkowego, soku z cytryny, oleju krokoszowego oraz soli i pieprzu zrobic marynate i polac nia jarmuz, nastepnie energicznie ugniatac rekami, az liscie beda miekkie.
Umyc dokladnie kalafior romanesco, odciac poszczególne rózyczki i usmazyc na rozgrzanym oleju. Jablko i pigwe pokroic w kostke, dodac do romanesco razem z kasza gryczana. Smazyc wszystko do momentu az kasza zmieknie. Doprawic solą, pieprzem i galka muszkatolowa.
Przed podaniem dodac do jarmużu pozostale, jeszcze cieple skladniki.