Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z kaszą bulgur to niesamowicie pożywna i zdrowa propozycja na lunch, obiad czy kolację, szczególnie w sezonie wiosenno-letnim. 100 gramów tej kaszy zawiera jedynie nieco ponad 300 kcal, co czyni to danie wyjątkowo lekkostrawnym i odpowiednim także dla osób na diecie. Jest także bogatym źródłem błonnika, dzięki czemu wspiera procesy trawienne i łagodzi nieprzyjemne dolegliwości: niestrawność, wzdęcia, zaparcia. Dodatek warzyw jeszcze bardzo wzbogaca to danie – także smakowo. A z pewnością najbardziej zaskakującym elementem tej potrawy są nasiona granatu – kwaskowato-słodkie i orzeźwiające.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 133
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1604
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 350
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 133
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1604
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 350
Składniki
Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź i ostudź. Przesyp do miski sałatkowej.
Liście szpinaku zblanszuj wrzącą i chłodną wodą. Poszatkuj je i dodaj do kaszy.
Czerwoną paprykę oczyść z nasion i pokrój w drobną kostkę. Awokado obierz i podobnie pokrój. Dodaj składniki do reszty.
Wsyp owoce granatu.
W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą oliwę z przyprawami. Zalej nią sałatkę i wszystko dokładnie wymieszaj.
Sałatkę z kaszą bulgur pokrop obficie sokiem z cytryny i ponownie dobrze wymieszaj.
Danie świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.