Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z kaszą jaglaną to niezwykle zdrowa i pożywna propozycja na szybki lunch lub kolację. Ma niesamowitą konsystencję – jest lekko chrupiąca i cierpka. Kasza jest składnikiem bogatym w błonnik, co wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Dodatkowo jest bezglutenowa, przez co może być bez obaw spożywana przez osoby chore na celiakię. Sałatkę możesz zjeść od razu po przygotowaniu, ale najlepiej smakuje dnia następnego, kiedy smaki się przegryzą.
Pyszne i lekkie danie obiadowe.
Odsłon: 998
Pyszne i lekkie danie obiadowe.
Odsłon: 998
Składniki
Kaszę jaglaną ugotuj w bulionie warzywnym do miękkości. Odcedź z nadmiaru wody i ostudź.
Czosnek i szalotki połóż na blaszce do pieczenia i skrop 2 łyżkami oliwy. Podpraż je w piekarniku do miękkości, a następnie w moździerzu rozgnieć je na masę o grubszej konsystencji.
Fasolę szparagową i marchewkę gotuj przez 3-4 minuty, a następnie zalej je krótko zimną wodą i osusz.
Pomidorki koktajlowe umyj i podziel na ćwiartki.
W misce połącz ze sobą kaszę jaglaną i wszystkie warzywa. Wymieszaj.
W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą składniki dressingu. Zalej sosem sałatkę i wymieszaj.
Sałatkę z kaszy jaglanej wstaw do lodówki i podawaj w dniu następnym po przygotowaniu, udekorowaną listkami świeżej bazylii.