Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiasz sałatki warzywne? Szukasz odmiany od tradycyjnego Oliviera z marchewką i groszkiem? Prawdopodobnie zasmakuje ci sałatka z kiszonych ogórków i cebuli na bazie ziemniaków, z dodatkiem ciecierzycy. Zaletą tego dania jest to, że możesz wykorzystać w nim ziemniaki, które zostały ci po wczorajszym obiedzie. Nie idź jednak na kompromisy, jeśli chodzi o ciecierzycę. Ugotowana samodzielnie będzie o wiele smaczniejsza i zdrowsza niż ta z puszki. Najlepiej ugotuj od razu większą ilość ziaren – przydadzą ci się do innych dań. Pamiętaj wówczas o zwiększeniu ilości wody.
Roladki z tortilli to świetny pomysł na szybką, a jednocześnie elegancką prze...
Odsłon: 2642
Roladki z tortilli to świetny pomysł na szybką, a jednocześnie elegancką prze...
Odsłon: 2642
Składniki
Opłucz nasiona ciecierzycy. Zalej ½ l wody z dodatkiem ¼ łyżeczki sody oczyszczonej. Pozostaw na 12 godzin. Opłucz ziarna i ugotuj do miękkości (przez około 1-1,5 godziny) w świeżej wodzie z ¼ łyżeczki sody oczyszczonej. Pod koniec gotowania posól wodę.
W osobnym garnku ugotuj ziemniaki w mundurkach. Przestudź, obierz i pokrój w półplasterki. Pokrój ogórki w półplasterki, a cebulę w półkrążki. Posiekaj natkę pietruszki. Połącz olej z musztardą, octem i sokiem z cytryny. Wymieszaj na jednolity sos.
Wymieszaj ziemniaki z ogórkami, cebulą i ciecierzycą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Polej sosem i oprósz natką pietruszki.