Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To wspaniały przepis na sałatkę z kurczaka, która jest pełna żywych kolorów i smaków. Świeża i chrupiąca, pikantna i słodka sałatka z kurczakiem, jest szybka do zrobienia, zdrowa i genialna na kolację lub przyjęcie.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4171
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 205
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 727
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3574
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 738
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4171
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 205
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 727
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3574
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 738
Składniki
Wszystkie składniki na dressing/marynatę ubić w miseczce, doprawić do smaku - podzielić na około 2 części. Oczyszczone, umyte filety z kurczaka natrzeć połową marynaty, przykryć i włożyć do lodówki do zamarynowania (na ile czas pozwoli). Pozostały dressing przechowywać w chłodnym miejscu do czasu podania.
Zamarynowanego kurczaka wyjąć z lodówki na około 30 minut przed przygotowaniem. Następnie rozgrzać zwykłą lub grillową patelnię, posmarować oliwą i usmażyć kurczaka na ładny złoty kolor z każdej strony - zdjąć z patelni, zawinąć w folię i odłożyć na bok, aby mięso "odpoczęło" i soki równomiernie się w nim rozłożyły.
Przygotować 1 dużą miskę na sałatkę z kurczaka lub 4 płaskie talerze. Mięso pokroić w plastry i ułożyć na liściach sałaty rzymskiej z pomidorkami, ogórkiem, pokruszoną fetą i cebulą czerwoną. Pozostały dressing ubić z 1-2 łyżkami wody i skropić sałatkę z kurczaka. Sałatkę posypać świeżo zmielonym pieprzem, można udekorować świeżymi ziołami. Miłego gotowania!