Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską, idealna na rodzinny obiad, spotkanie ze znajomymi czy lekką kolację. Jest pełna kontrastów: soczysty kurczak, słodycz rodzynek, chrupkość warzyw i delikatna kwaskowa nutka marynowanej cebulki. Świetnie smakuje od razu po przygotowaniu, ale jeszcze lepsza jest po schłodzeniu.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4089
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11197
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6437
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5444
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13433
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5196
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4089
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11197
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6437
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5444
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13433
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5196
Składniki
Filety z kurczaka ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego. Kiedy będą miękkie, ostudź je, a następnie pokrój w kostkę.
Kapustę pekińską posiekaj drobno albo zetrzyj na tarce. Tak samo zrób z obraną marchewką. Przełóż do miski, zasyp solą i zostaw na chwilę. Jeśli puszczą sok, odsącz je.
Pora (białą i jasnozieloną część) przekrój wzdłuż, wypłucz i pokrój w wąskie paseczki.
Ser żółty zetrzyj lub pokrój w małą kostkę.
Kukurydzę odsącz z zalewy.
Marynowaną cebulkę przekrój na połówki (jeśli jest duża – na ćwiartki).
Rodzynki możesz sparzyć wrzątkiem i odsączyć, jeśli chcesz, aby były miękkie. Mogą być też rozrzucone na wierzchu jako dekoracja, wtedy nie musisz ich parzyć.
Szczypiorek posiekaj drobno.
Do dużej miski włóż kapustę, pora, marchewkę, ser, kukurydzę, cebulkę i rodzynki. Dodaj kurczaka, majonez, śmietanę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.
Na koniec posyp świeżym szczypiorkiem.