Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską, idealna na rodzinny obiad, spotkanie ze znajomymi czy lekką kolację. Jest pełna kontrastów: soczysty kurczak, słodycz rodzynek, chrupkość warzyw i delikatna kwaskowa nutka marynowanej cebulki. Świetnie smakuje od razu po przygotowaniu, ale jeszcze lepsza jest po schłodzeniu.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1745
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1537
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1498
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1812
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1745
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1537
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1498
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1812
Składniki
Filety z kurczaka ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego. Kiedy będą miękkie, ostudź je, a następnie pokrój w kostkę.
Kapustę pekińską posiekaj drobno albo zetrzyj na tarce. Tak samo zrób z obraną marchewką. Przełóż do miski, zasyp solą i zostaw na chwilę. Jeśli puszczą sok, odsącz je.
Pora (białą i jasnozieloną część) przekrój wzdłuż, wypłucz i pokrój w wąskie paseczki.
Ser żółty zetrzyj lub pokrój w małą kostkę.
Kukurydzę odsącz z zalewy.
Marynowaną cebulkę przekrój na połówki (jeśli jest duża – na ćwiartki).
Rodzynki możesz sparzyć wrzątkiem i odsączyć, jeśli chcesz, aby były miękkie. Mogą być też rozrzucone na wierzchu jako dekoracja, wtedy nie musisz ich parzyć.
Szczypiorek posiekaj drobno.
Do dużej miski włóż kapustę, pora, marchewkę, ser, kukurydzę, cebulkę i rodzynki. Dodaj kurczaka, majonez, śmietanę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.
Na koniec posyp świeżym szczypiorkiem.