Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z kurczakiem i kukurydzą to pewniak w imprezowym menu – po prostu musi się udać i na pewno będzie wszystkim smakować. Delikatne, chude mięso z kurczaka i słodycz kukurydzy to świetne zestawienie, które można uzupełnić niemal dowolnie skomponowanym bukietem smaków. Sprawdzi się np. słodka papryka i kwaskowy ogórek konserwowy.
Składniki
Oczyść filet z kurczaka z błonek i chrząstek. Podziel na 4 mniejsze kawałki. Zalej zimną wodą w rondelku. Dodaj do niej listek laurowy, ziele angielskie, odrobinę soli, a także marchewkę i pora. Zagotuj. Gotuj przez 15-20 minut. Wyjmij kurczaka z rondelka, ostudź i pokrój na niewielkie kawałki. Wywar możesz wykorzystać do zupy.
Ugotuj jajka na twardo. Ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w drobną kostkę. Odcedź kukurydzę z zalewy i połącz w misce z pokrojonym kurczakiem i jajkami.
Umyj paprykę i usuń z niej gniazdo nasienne. Pokrój warzywo w cienkie paseczki. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. W niewielką kostkę pokrój także ogórki konserwowe. Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj powyższe składniki do sałatki. Oprósz natką pietruszki i wymieszaj.
W osobnym naczyniu wymieszaj majonez, jogurt i musztardę. Połącz sos z sałatką. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem odstaw na kilka godzin do lodówki.