Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z kurczakiem i mozzarellą to prawdziwie włoskie danie, które przypomina nam o promieniach letniego słońca i soczystych smakach pomidorów z ziołami. Grillowane i dobrze doprawione mięso wręcz rozpływa się w ustach! Całość stanowi idealny pomysł na lunch czy pożywną kolację – nie potrzeba do niej niczego więcej.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 852
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4478
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1083
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 479
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3352
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 852
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4478
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1083
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 479
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3352
Składniki
Przygotuj marynatę do kurczaka, mieszając ze sobą wszystkie przyprawy na nią i oliwę. Mieszanką dobrze natrzyj mięso, umieść je w szczelnym woreczku i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Rozgrzej grilla lub patelnię grillową bez tłuszczu i smaż mięso przez 5-6 minut z każdej strony, do ładnego zrumienienia. Gotowego kurczaka odstaw na 5-10 minut, a następnie pokrój go na podłużne kawałki.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź go i pozostaw do ostudzenia.
W dużej misce sałatkowej wymieszaj: makaron, kawałki kurczaka, kulki mozzarelli i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Posyp wszystko drobno poszatkowanymi liśćmi bazylii.
Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki: olej i ocet, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przygotowanym sosem zalej sałatkę z kurczakiem i mozzarellą.
Potrawę podawaj natychmiast po przygotowaniu lub przechowuj ją w lodówce, pod przykryciem. Spożyj w ciągu 2 dni.