Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z kurczakiem i mozzarellą to prawdziwie włoskie danie, które przypomina nam o promieniach letniego słońca i soczystych smakach pomidorów z ziołami. Grillowane i dobrze doprawione mięso wręcz rozpływa się w ustach! Całość stanowi idealny pomysł na lunch czy pożywną kolację – nie potrzeba do niej niczego więcej.
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 959
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 430
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15306
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1882
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 959
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 430
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15306
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1882
Składniki
Przygotuj marynatę do kurczaka, mieszając ze sobą wszystkie przyprawy na nią i oliwę. Mieszanką dobrze natrzyj mięso, umieść je w szczelnym woreczku i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Rozgrzej grilla lub patelnię grillową bez tłuszczu i smaż mięso przez 5-6 minut z każdej strony, do ładnego zrumienienia. Gotowego kurczaka odstaw na 5-10 minut, a następnie pokrój go na podłużne kawałki.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź go i pozostaw do ostudzenia.
W dużej misce sałatkowej wymieszaj: makaron, kawałki kurczaka, kulki mozzarelli i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Posyp wszystko drobno poszatkowanymi liśćmi bazylii.
Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki: olej i ocet, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przygotowanym sosem zalej sałatkę z kurczakiem i mozzarellą.
Potrawę podawaj natychmiast po przygotowaniu lub przechowuj ją w lodówce, pod przykryciem. Spożyj w ciągu 2 dni.