Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z kurczakiem i mozzarellą to prawdziwie włoskie danie, które przypomina nam o promieniach letniego słońca i soczystych smakach pomidorów z ziołami. Grillowane i dobrze doprawione mięso wręcz rozpływa się w ustach! Całość stanowi idealny pomysł na lunch czy pożywną kolację – nie potrzeba do niej niczego więcej.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1282
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5809
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8822
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18426
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1282
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5809
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8822
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18426
Składniki
Przygotuj marynatę do kurczaka, mieszając ze sobą wszystkie przyprawy na nią i oliwę. Mieszanką dobrze natrzyj mięso, umieść je w szczelnym woreczku i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Rozgrzej grilla lub patelnię grillową bez tłuszczu i smaż mięso przez 5-6 minut z każdej strony, do ładnego zrumienienia. Gotowego kurczaka odstaw na 5-10 minut, a następnie pokrój go na podłużne kawałki.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź go i pozostaw do ostudzenia.
W dużej misce sałatkowej wymieszaj: makaron, kawałki kurczaka, kulki mozzarelli i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Posyp wszystko drobno poszatkowanymi liśćmi bazylii.
Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki: olej i ocet, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przygotowanym sosem zalej sałatkę z kurczakiem i mozzarellą.
Potrawę podawaj natychmiast po przygotowaniu lub przechowuj ją w lodówce, pod przykryciem. Spożyj w ciągu 2 dni.