Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z makaronem

Sałatka z makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1064 Ocena: 30263

Dodano:

Odsłon: 6509

Szybka i prosta w przygotowaniu sałatka z greckim makaronem Kritharaki zrobionego z pszenicy durum, który wielkością i kształtem przypomina ryż. Do tego kukurydza, świeży ogórek, żółty ser oraz filet z indyka otulone sosem jogurtowo - majonezowym. Doskonała na wszelkiego rodzaju okazje. Świetnie sprawdzi się także jako posiłek do pracy lub szkoły, który możemy spakować do lunch boxa.

Składniki

  • 100 g makaronu Kritharaki
  • 100 g żółtego sera
  • 100 g wędzonego fileta z indyka
  • 150 g kukurydzy konserwowej
  • 1 ogórek zielony
  • SOS JOGUTROWO - MAJONEZOWY
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżeczki bazylii
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka z makaronem

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

  2. Jogurt grecki łączymy z majonezem. Dodajemy bazylię, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

  3. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser żółty, filet z indyka oraz ogórka kroimy w kostkę. Do składników dodajemy makaron i łączymy z sosem jogurtowo - majonezowym. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń